in

Region: U Severnoj Makedoniji polovina obolelih u januaru zaražena britanskim sojem; Mutacija virusa “Brazilski soj” u Hrvatskoj

Filipče je u sredu rekao da je od hiljadu mutacija otkrivenih u svetu, 30 registrovano u Severnoj Makedoniji, prenela je MIA.

Ministar smatra da strože mere ne bi imale efekta na zaustavljanje širenja virusa, ali i da je još rano za opuštanje.
“Uveli smo izbalansirane mere koje su omogućile kontrolu širenja virusa, a rezultat je pad broja obolelih. Moramo biti svesni da restrikcije utiču i na mentalno zdravlje i na druge aspekte života, a da su nam dosadašnje mere dale odlične rezultate”, rekao je Filipče i dodao da nema potrebe za dodatnim ograničenjima.

Mutacija virusa “Brazilski soj” u Hrvatskoj 

 Naučni tim Laboratorije za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković identifikovao je prisutnost mutacije brazilskog soja u Hrvatskoj, i to na uzorku za PCR testiranje od 30. januara iz Zagreba, saopštio je danas Institut.

Tim na čijem čelu je Oliver Vugreka pronašao je mutaciju u jednom od 50 uzoraka, i potvrđeno je da se radi o brazilskom soju korona virusa, odnosno varijanti B.1.1.28, preneli su mediji u Zagrebu.

Uzorci su prikupljeni i analizirani tokom decembra 2020. i januara i februara 2021. godine, a prikupila ih je Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja koje nudi građanima, saopštio je Institut koji je analizirao te uzorke.

“Prikupljeni su uzorci iz tri hrvatska grada – Zagreba, Čakovca i Osijeka, a brazilski soj potvrđen je na uzorku iz Zagreba, koji je uzorkovan 30. januara”, navodi se u saopštenju i dodaje da u analiziranim uzorcima nije potvrđena prisutnost britanskog soja virusa.