in

U zatvorima u Hrvatskoj 30 Srba zbog ratnih zločina, oslobađanje nevinih – nije vest

Od tog broja, kako se navodi, 17 osoba je pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

“Veritas” prenosi da je u petak iz istražnog zatvora Županijskog suda u Rijeci pušten na slobodu Darko Štakor, rodom iz Kokireva kod Vojnića na Kordunu, koji je u njemu proveo pet meseci, te da je informacija o njegovom puštanju na slobodu stigla od Darkovih rođaka.

“Naime, Štakor je, u prisustvu svoje dvoje maloletne dece, uhapšen 12. septembra 2020. prilikom ulaska iz Mađarske u Hrvatsku na osnovu poternice koju je za njim raspisalo hrvatsko pravosuđe zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u ratu 90-ih na području Korduna”, navodi se u saopštenju “Veritasa”.

Takođe, “Veritas” prenosi da su krajem januara ove godine iz istražnog zatvora u Osijeku puštena da se brane sa slobode i trojica Srba iz Negoslavaca kod Vukovara, Đokić Draženko, Krstić Vojin i Đorđević Milivoje, uhapšeni u oktobru i novembru 2020, protiv kojih je, ukazuje se, nakon hapšenja otvorena istraga zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

“Veritas” protestuje zbog činjenice da su hapšenja pomenutih osoba “propratili skoro svi mediji u regionu”, a, kako se navodi, njihovo puštanje iz istražnog zatvora, sa ili bez obustave postupka, nijedan nije zabeležio, kao što, dodaje se, “niko više ne izveštava ni sa suđenja Srbima pred hrvatskim sudovima”.