in

Olimpijski plamen počeo putovanje po Tokiju; Rusija želi muziku Čajkovskog za himnu

Baklja je krenula iz severoistočne prefekture Fukušima, područja koje je uništeno zemljotresom 2011. godine, cunamijem i otapanjem tri nuklearna reaktora, javlja Rojters.

Prva trkačica sa bakljom bila je Azusa Ivašimizu, ključni igrač japanskog tima koji je osvojio Svetski kup za žene 2011. godine, okružena sa još 14 članova te ekipe i trenerom. Svi su bili obučeni u bele trenerke.

Ceremonija je bila zatvorena za javnost zbog straha od širenja kovid-19, ali je prenošena uživo.

Navijačima je rečeno da se udalje sa puta dok baklja prolazi, kao i da se uzdrže od glasnog navijanja. Organizatori su rekli da će zaustaviti ili preusmeriti štafetu ako gužva postane problem tokom četvoromesečnog putovanja.

Rusija želi muziku Čajkovskog za himnu na Igrama u Tokiju

Olimpijski komitet Rusije saopštio je da umesto himne na Olimpijskim igrama u Tokiju želi da iskoristi muziku kompozitora Petra Čajkovskog.

Kako prenosi AP, predsednik ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov rekao je da su o tome već razgovarali sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) i da čekaju odobrenje, kao i da je ista muzika već korišćena na nekim događajima ove godine.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani u decembru prošle godine Rusiji je zabranio da upotrebljava ime, zastavu i himnu tokom naredna dva ciklusa Olimpijskih igara ili na bilo kom svetskom prvenstvu u periodu od naredne dve godine.

Ranije ovog meseca CAS nije odobrio prvi izbor Rusije za Olimpijske igre, patriotsku narodnu pesmu “Kaćuša”, a u odluci je navedeno da tim ne može da koristi “nijednu pesmu povezanu sa Rusijom”.