in

Prekovićeva i Mikec sa puno optimizma očekuju nastup na Olimpijskim igrama

Olimpijske igre u Tokiju počinju 23. jula a karate će pored sportskog penjanja, surfovanja, skejtbordinga, basketa 3×3 i BMX-a slobodnim stilom debitovati na najvećem sportskom planetarnom takmičenju.

Reprezentaciju Srbije će u kategoriji do 61 kilograma predstavljati aktuelna šampionka Evrope Jovana Preković.

“Srećna sam i nadam se da će sve biti onako kako sam zamišljala”, rekla je Preković Tanjugu.

Prema njenim rečima, put do Tokija nije bio nimalo lak.

“Imali smo 26 kvalifikacionih turnira za tri godine. Uspela sam da održim svoje mesto na kvalifikacionoj listi i sa zlatnom medaljom u Poreču na Evropskom prvenstvu stavim pečat na moju normu i da sa mnogo samopouzdanja odem u Tokio”, rekla je Preković i dodala da joj je pauza usled pandemije koronavirusa prijala.

prekovic6666

“Uspela sam da se oporavim nakon mukotrpnog puta jer nisam bila svesna toga šta se dešava oko mene zbog jurnjave za olimpijskim bodovima. Kako je sve stalo, vratila sam se sebi, pronašla sebe, radila sam mnogo i ono što je važno, ne žalim ni za čim i daću sve od sebe na Igrama”, kaže Preković i dodaje da željno iščekuje Igre u Tokiju uz poruku:

“Daću sve od sebe i maksimalno ću se potruditi da pokažem sve ono šta sam radila svih ovih godina”, zaključila je Preković.

Mikec spreman za Olimpijske igre: Cilj je finale

Peking, London i Rio su iza mene, počev od 2008. kada sam sa 24 godine ostvario najveći uspeh, sedmo mesto na Olimpijskim igrama. Finale mi je glavni cilj u Tokiju, rekao je Tanjugu srpski reprezentativac u streljaštvu Damir Mikec.

“Sa Evropskog prvenstva sam se vratio sa dve srebrne medalje i to mi daje podstrek za nastavak sezone. Takođe, i dalje nešto ne štima u mojim redovima i na sitnicama moram da poradim kako bih u Tokiju bilo sve kako priželjkujem”, rekao je Mikec.

mikec777

Prvenstvo Evrope u Osijeku je bilo prvo takmičenje u svetu streljaštva posle 15 meseci pauze usled pandemije koronavirusa.

“Ovo se u istoriji čovečanstva nije desilo. Mi smo na Evropskom prvenstvu imali Indijce, Kineze, Pakistance i Irance koji su pucali van konkurencije jer nemaju gde da se pripremaju za Igre. I dalje se svi oporavljamo”, kaže Mikec i dodaje da je psihološka spremnost najvažnija:

“Uz moj tim sam lakše prebrodio težak period koji je iza nas i spreman sam za nedaće. Nema kukanja i alibija. Rad je najvažniji i iz svake situacije moraš izvući nešto pozitivno. Najvažnije je iz ove situacije izaći što jači. Reči treba pretvoriti u dela.”

Od 22. juna do sedmog jula, Mikec će učestvovati na Svetskom kupu u Osijeku, koji će mu biti svojevrsna priprema za predstojeće Igre koje su na programu od 23. jula do osmog avgusta.