in

“Što bliže od mene” ovogodišnji slogan “Jut rajts tolksa”

NOVI SAD –

“Što bliže od mene” ovogodišnji je slogan trećeg “Jut rajts tolksa”, koji se održava u Novom Sadu. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, događaj je organizovan delom uživo, a delom onlajn, a okupio je mlade iz cele Srbije, koji su, uz pomoć eminentnih stručnjaka, razmenili iskustva i stavove o izazovima sa kojima su se suočavali tokom pandemije.

Uvek možeš naći način, i u tome je čar života – priča nam 30-ogodišnja Milica Veljković, iz Novog Sada, koja je nakon pokušaja samoubistva i teške nesreće zbog koje će ostati vezana za invalidska kolica, smogla snage da na život gleda drugačijim očima. Osim fizičkih barijera, pandemija je pred ranjive grupe postavila i brojne nedoumice. Danas je sa drugim mladima, kako kaže, došla po neke odgovore.

“Anksioznost i depresija kod mladih su ovoga puta bili udarni faktori koji su mogli loše da utiču po nas i naše živote. Stvarno smo želeli o svemu da pričamo i jednostavno nijednu temu da ne zaboravimo, jer je jako važno i nije važno samo zbog pandemije sa kojom smo suočeni, nego jednostavno i zbog svakog sledećeg dana”, kaže Milica Veljković.

To su učinili i brojni njeni vršnjaci iz cele Srbije koji su uživali u novosadskom vidikovcu, a dok su drugi konferenciju pratili putem društvenih mreža.

“Osvrt na Kovid pandemiju, koja je postavila veoma velike izazove pred sve nas, a pogotovo pred mlade, u finansijskom, obrazovnom, mentalnom, u svakom smislu, i koji su to mehanizmi, kojima oni to mogu da prevaziđu”, kaže Milica Mutavdžić, portparol “Jut rajts tolksa”.

Zajednički imenitelj učesnicima trećeg “Jut rajt toksa” bila je prilika da uspostave dijalog između sebe, ali i sa stručnjacima iz raznih oblasti.

Doktor Marijan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Snežana Klašnja, savetnica ministra omladine i sporta i dr Srđa Janković, imunolog, iz različitih uglova pristupili su temama i pitanjima mladih koji imaju zdravstvene probleme, poput predrasuda i stigmi sa kojima se suočavaju, dajući im odgovore na jednosatnoj panel diskusiji.