in

Suđenje Simonoviću: Odbrana traži izuzeće tužioca

Nakon ispitivanja svedoka odbrana optuženih stavila je zahtev za izuzeće, najpre postupajućeg tužioca, koji je odmah odbijen, a potom i javnog tužioca Drugog osnovnog tužioca, o čemu bi trebalo da bude odlučeno do sutra.

Za paljenje kuće novinara optuženi su i Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo “teško delo protiv opšte sigurnosti”, a Simonović se tereti da ih je na to podrstrekao.

Aleksandar Marinković tereti se kao direktni izvršilac krivičnog dela, ali je od zimus u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica, a postupak je razdvojen.

Prethodno su na današnjem suđenju svedočili upravnik Okružnog zatvora Zvonko Grulović i advokat Miloš Mitrović, koji je ranije zastupao optuženog Vladimira Mihailovića.

Advokat je tokom svedočenja naveo da je postupajući zamenik tužioca nudio njegovom bivšem klijentu da prizna krivicu za paljenje kuće novinara, u zamenu za šest meseci kućnog zatvora, što se nije dogodilo.

Svedočio je i upravnik Okružnog zatvora u Beogradu Zvonko Grulović koji je negirao navode optuženog Novakovića, a koji je tvrdio da je ranije nezakonito izvođen iz zatvora.

Novaković i Mihailović su na početku istrage, priznali paljenje kuće po nalogu Simonovića, dok su na suđenju to negirali.

Simonović je ranije u svojoj odbrani u celosti negirao izvršenje krivičnog dela i opisao svoj stav prema Jovanovićevom novinarstvu i portalu za koji radi.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Pevacica Bojana Cvetković Šijački, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno.