in

Svet: Više od 47.000 novozaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama, u Indiji umrlo više od 100.000

Ukupno je do sada u SAD preminulo 207.302 osobe od posledica kovidom-19, a juče je život izgubilo 900 obolelih, prenose agencije.

Indija: Broj umrlih premašio 100.000

Indijsko ministarstvo zdravlja prijavilo je 1.069 novih smrtnih slučajeva od posledica kovid-19, čime je ukupan broj preminulih od ove bolesti u Indiji uvećan na 100.842.

Korona virusom zaraženo je još 79.476 ljudi, a od početka pandemije preko 6,4 miliona.

AP prenosi da broj preminulih od posledica kovid-19 u Indiji čini deset odsto svih smrtnih slučajeva od ove bolesti koji su do sada prijavljeni u svetu. Indija se po broju preminulih od bolesti izazvane korona virusom nalazi na trećem mestu u svetu, iza SAD i Brazila.

Stručnjaci tvrde da je stvaran broj preminulih od kovid-19 u Indiji sigurno veći nego što zvanični podaci pokazuju. Oni ističu da je u mnogim slučajevima smrtni ishod pripisivan drugim uzrocima, naročito u prvim danima pandemije, kada je obim testiranja na korona virus bio jako mali.

Stvaran broj umrlih od kovid-19 u Indiji dodatno dovodi u pitanje loša evidencija podataka o smrtnosti u ovoj zemlji.

Vlada Indije kritikovana je zbog upravljanja pandemijom i zbog toga što je vrlo malo učinila za oporavak ekonomije.

Brazil: Više od 33.000 zaraženih, preminulo 708 osoba

U Brazilu je juče registrovano 33.431 novooboleli i više od 700 smrtnih slučajeva, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Ukupno je u Brazilu, zemlji koja je na trećem mestu u svetu po broju zaraženih a na drugom po broju žrtava, obolelo 4.808.523 osobe i preminulo 145.388 osoba, navodi agencija Rojters.

Solomonska ostrva prijavila prvi slučaj kovid-19

Solomonska ostrva potvdila su prvi slučaj zaraze korona virusom, prenosi

BBC.

Premijer Solomonskih ostrva Manase Sogavare je u televizijskom obraćanju građanima potvrdio da je u zemlji registrovan prvi slučaj zaraze korona virusom i da je reč o studentu koji se krajem prošlog meseca vratio u zemlju sa Filipina.

Zaraženi se nalazi u karantinu i ne ispoljava nikakve simptome bolesti. On je prvi put testiran pre nego što je napustio Manilu, kada je rezultat bio negativan. Po povratku u Honiaru ponovo je testiran, a ovoga puta test je potvrdio prisustvo virusa.

Sogavare je rekao da mu je jako žao što su Solomonska ostrva izgubila status zemlje bez kovid-19, uprkos kolektivnim naporima da se spreči ulazak virusa u zemlju. On je rekao da je u toku praćenje kontakata obolelog i testiranje medicinskog osoblja koje je bilo u kontaktu sa njim.

Svi studenti koji su se na Solomonska ostrva vratili iz inostranstva nalaze se u obaveznom dvonedeljnom karantinu. Zaraženi mladić, kao i još dve osobe za koje se sumnja da su zaražene korona virusom, odvedeni su u zvanični bolnički karantin.

Premijer Solomonskih ostrva potvrdio je da u zemlji trenutno nisu zabeleženi slučajevi lokalne transmisije, uveravajući građane da u ovom trenutku nema planova za uvođenje mera karantina.

On je potvrdio da su svi letovi povratnika na Solomonska ostrva suspendovani do daljeg.

Rohani: Ko sakrije da ima koronu, zaslužuje najstrožu kaznu

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je danas da svako ko sakrije da ima koronavirus zaslužuje najstrožu kaznu.

“Svako ko se oseća bolesno ili je evidentno da mu je loše, ne sme da krije bolest. U suprotnom, čini strašan prekršaj, koji će zahtevati najstrožu moguću kaznu”, kazao je Rohani.

Iran će uvesti nove mere kako bi se sprečilo rapidno širenje Kovid-19, koje podrazumevaju i kazne za nenošenje maski, a visina i tip kazne će biti utvrđeni na sledećem sastanku Vlade i Kriznog štaba Irana, prenosi Rojters.

Prema novim pravilima, čelnici Vlade koji ne budu poštovali ova pravila, biće kažnjeni ili upozorenjem ili jednogodišnjom suspenzijom sa posla.

Rohani dodaje da kancelarije vladajuće garniture, gde dolaze ljudi za razne vrste poslova, nisu nikome od pomoći ukoliko ne poštuju zdravstvene protokole, kao što je nošenje maske.

Novim merama je predviđeno da firme koje budu nipodaštavale zdravstvene protoklole mogu da se suoče i sa zatvaranjem, a Rohani je rekao da će u glavnom gradu Teheranu kazne biti najoštrije moguće.

U glavnom gradu Irana je u prethodnih par nedelja zabeleženo preko 100 preminulih na dan, naspram manje od deset dnevno, koliko ih je bilo u prvom talasu ranije ove godine.

Prema rečima Alireze Zalija, šefa teheranskog Kriznog štaba, situacija je vrlo opasna.

“Imamo čak tri to pet puta više slučajeva, a porast smrtnosti je između 1,5 i tri odsto. Predlažem zatvaranje škola bar na nedelju dana, a takođe, to se odnosi i na fakultete, biblioteke, džamije, muzeje, pozorišta i frizerske salone”, rekao je Zali za teheransku televiziju.

Broj preminulih od koronavirusa u Iranu se sa današnjih 179 popeo na ukupnu brojku od 26.746, a novozaraženih ima 3.523, što je u totalu 468.119 od početka pandemije.