in

Astrazeneka sprema osvetu; Oksfordski profesor: Sad je dosta

Kako piše “The Telegraph”, kanadski imunolog i genetičar Sir Džon Bel, profesor medicine na Univerzitetu u Oksfordu i voditelj naučnog tima koji je razvio vakcinu protiv koronavirusa Astrazeneca/Oksford, upozorava da neopravdane kritike na račun te vakcine nanose štetu kompaniji.

Bel je rekao da se Astrazeneki nikada nije odala počast zbog odluke da neće profitirati od vakcina te da bi napadi iz EU i od strane zvaničnika poput francuskog predsednika Emanuela Makrona tu odluku mogli dovesti u pitanje, preneo je Jutarnji list.

“Postoji trenutak u kojem bi Astrazeneca mogla da kaže ‘mora da se šalite, prestajemo (naplaćivati proizvodnu cenu) jer nam nito ne odaje počast zbog toga što radimo'”, rekao je Bell. “Pala je cena naših deonice. Nije porasla. Proizvodimo više vakcina od svih drugih. Ovo je sigurno i delotvorna vakcina, ali nikoga nije briga”, dodao je on.

Bel je rekao i da su radnici u Astrazeneki sve frustriraniji, dok se druge kompanije koje proizvode vakcine poput američkog Fajzera i nemačkog mu partnera Bajonteka bogate.

“Nemam ja problema s tim da ljudi zarađuju, ali za sve postoji vreme i mesto. Farmaceutska nam industrija govori da je super, da je spasila svet. Jeste, da, ali ste zaradili ogromne količine novca”, dodao je Bel.