in

Britanija se pridružuje transpacifičkom trgovinskom paktu

“Mislim da ovo ima velikoi značaj sa strateškog stanovišta za jačanje ekonomskih odnosa između Japana i Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je novinarima Nišimura, nakon virtuelnog sastanka ministara 11 zemalja koje čine transpacifički trgovinski pakt, čiji je on bio domaćin, prenosi Rojters.

Doprinos prijema Ujedinjenog Kraljevstva u CPTPP bruto domaćem proizvodu zone obuhvaćene ovim paktom u nominalnom iznosu će biti gotovo izjednačen sa doprinosom Evropske unije, dodao je on.

“Početak procesa pridruživanja Ujedinjenog Kraljevstva i potencijalno širenje CPTPP-a poslaće snažan signal našim trgovinskim partnerima širom sveta”, navodi se u saopštenju 11 zemalja članica.

London je formalno zatražio da se pridruži ovom trgovinskom sporazumu u februaru, u nastojanju da Britaniji otvori nove puteve za trgovinu i uticaj posle Bregzita.

Sporazumom CPTPP ukinuto je 95 posto carina između zemalja potpisnica: Japana, Kanade, Australije, Vijetnama, Novog Zelanda, Singapura, Meksika, Perua, Bruneja, Čilea i Malezije.

Za razliku od EU, ovaj sporazum nema za cilj stvaranje jedinstvenog tržišta ili carinske unije i ne teži širokoj političkoj integraciji.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan potpisali su trgovinski sporazum u oktobru prošle godine, što je bio prvi britanski veliki trgovinski sporazum nakon Bregzita.