in

Izrael najavljuje popuštanje kovid mera; Palestinske vlasti ih optužuju za blokadu isporuke 2.000 vakcina

S obzirom da je skoro 43 odsto građana Izraela primilo najmanje prvu dozu vakcine, vlada planira postupno ublažavanje restriktivnih mera koje su uvedene 27. decembra prošle godine.

Tržnim centrima, pijacama, knjižarama i muzejima od nedelje će biti dozvoljeno da rade, najavljeno je iz kabineta premijera Benjamina Netenijahua, prenosi Rojters.

Svim građanima koji poseduju tzv. zelenu propusnicu, potvrdu da su stekli imunitet na kovid-19 koja se objavljuje na jednoj aplikaciji ministarstva zdravlja Izraela, imaće pristup slobodnim aktivnostima npr. u teratanama i moći će da borave u hotelima.

U Izraelu je potpuno imunizovano skoro 30 odsto od ukupno devet miliona stanovnika sa dve doze vakcina kompanija Fajzer/Bajontek, što je preduslov da se započne sa ublažavanjem restriktivnih mera.

Od početka pandemije u Izraelu je potvrđeno 730.293 zaraženih korona virusom i 5.414 smrtnih slučajeva kovid pacijenata.

Palestinci: Izrael blokirao isporuku vakcina za Gazu

Palestinske vlasti optužile su Izrael da je blokirao isporuku 2.000 vakcina protiv korona virusa za zdravstvene radnike u Gazi, koje je trebalo da budu poslate sa Zapadne obale.

Kako navodi ”Gardijan”, ministarstvo zdravlja sa sedištem na Zapadnoj obali planiralo je da pošalje doze ruske vakcine Sputnjik V u Gazu, kojom upravlja pokret Hamas.

Ministarka zdravlja Mai al Kajla rekla je da su te doze bile namenjene medicinskom osoblju koje radi u prostorijama intenzivne nege, gde se leče pacijenti oboleli od korona virusa i osoblju koje radi na odeljenju za hitne slučajeve.

Izraelska vlast koja vodi civilne poslove na okupiranim palestinskim teritorijama saopštila je da je palestinska uprava zatražila da se 1.000 doza prebaci u Gazu, ali da “čeka političku odluku”.