in

Jedna evropska zemlja ne može DA ODOLI

U drugoj polovini aprila zlato je značajno napredovalo i još jednom potvrdilo zašto je “sigurna opcija” u kriznim vremenima. Dobro je poznato da Rusi “vole da gomilaju” ovaj dragoceni metal, a prema podacima ruske Federalne uprave carina – i ruski izvoz zlata je skočio u martu 2020% na godišnjem nivou.

Ukratko, reč je o 26,5 izvezenih tona zlata, u vrednosti od gotovo 1,5 milijardi dolara. Možda je većini manje poznato da upravo Britanci najviše kupuju zlato iz Rusije. RT dalje prenosi da je izvoz žutog metala u martu bio 2,3 puta veći nego prethodnog meseca

Ujedinjeno Kraljevstvo je kupilo 21,1 tonu zlata, za 1,2 milijarde dolara. Ipak, nije poznato da li će kupljeno zlato ostati u Velikoj Britaniji ili će biti prodato drugim zemljama, budući da je London – uprkos Bregzitu – i dalje veoma važan svetski centar za trgovinu i skladištenje plemenitih metala.

Podaci dalje govore da je oko 1,5 tona ruskog zlata izvezeno u Tursku i Indiju, a među vernim kupcima su i Kazahstan, Švajcarska, Jermenija. Sveukupno, izvoz ruskog zlata u prvom kvartalu 2021. iznosio je 51,8 tona i vredeo 3 milijarde dolara. Što se tiče količine, to je rast od 72 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

Dakle, i najnoviji majski podaci potvrđuju one iz aprila. Naime, cena zlata je 19. aprila dostigla sedmonedeljni vrhunac, jer su mekši dolar i niži prinosi američkog Ministarstva finansija unapredili popularnost plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom već bio jak.

Uvoz dragocenog žutog metala je rastao nakon smanjenja poreza, a korekcija cena sa rekordnih visina privukla je i kupce na malo i zlatare. U februaru je Indija smanjila uvozne carine na zlato na 10,75% sa 12,5 odsto, kako bi povećala maloprodajnu potražnju i ograničila krijumčarenje.

Ta zemlja je, inače, drugi najveći svetski potrošač zlata.

Bonus video:

04:22

OTIŠLI SMO DA ČESTITAMO PRAZNIK NAJHRABRIJIM LJUDIMA U SRBIJ

(Espreso/Telegraf Biznis)