in

Kisindžer: Svet ide u katastrofu bez dogovora SAD i Kine

LONDON –

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer smatra da svet može ući u opasno razdoblje kakvo je prethodilo Prvom svetskom ratu, ukoliko SAD ne postignu sporazum sa Kinom o novom globalnom poretku koji će da garantuje stabilnost.

Rojters prenosi da je Kisindžer poručio na događaju u organizaciji Četam hausa da je ključno pitanje da li SAD i njihovi zapadni saveznici mogu da postignu saglasnost sa Kinom o novom svetskom poretku.

Uticajni američki diplomata je mišljenja da ako se to ne dogodi i ako zapadni saveznici po tom pitanju ne postignu sporazum sa Kinom, može doći do situacije sličnoj onoj u Evropi pred Prvi svetski rat, i neki višegodišnji sukobi u nekom trenutku mogu da izmaknu kontroli.

Kisindžer je naglasio da je sada mnogo opasnije nego što je bilo tada, jer visoko-tehnološko naoružanje obe strane može dovesti do sukoba nesagledivih razmera.

Rojters podseća da je ovaj američki diplomata, sada 97-ogodišnjak, uticao na neke od najvažnijih događaja 1970-ih dok je obavljao funkciju američkog državnog sekretara pod predsednicima Ričardom Niksonom i Džeraldom Fordom.