in

KO JE ODGOVORAN zbog puštanja propagandnih balona na Sever Koreje

Severna Koreja, Foto: EPA/ KCNA

Južnokorejska policija sprovela je raciju u kancelariji aktivista protiv Severne Koreje koji su prošle nedelje preko granice dve države pustili balone s dolarima i letke sa porukama protiv vlasti u Pjongjangu.

Ovakvi događaji nisu retki, ali su odnedavno zakonom zabranjeni u Južnoj Koreji jer predstavljaju provokaciju za severnog suseda.

Severna Koreja je prošle godine raznela zgradu zajedničke kancelarije za vezu u demilitarizovanoj zoni na granici dve zemlje i zapretila vojnim odgovorom ako Seul ne zaustavi slanje propagandnih letaka, prenosi Rojters.

Policija je sprovela raciju u kancelariji organizacije Borci za slobodnu Severnu Koreju, predvođene Park Sang-hakom, koji je u Južnu Koreju prebegao 2000. godine.

Policija i vojska počele su istragu nakon što je grupa objavila da je iz pograničnih područja na sever poslala 10 balona sa 500.000 letaka, 500 brošura i 5.000 novčanica od jednog dolara.

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong-una, Kim Jo Džong oštro je u nedelju kritikovala Seul što nije uspeo da zaustavi puštanje balona.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Tanjug)