in

Lukašenko: Istraga protiv Sapege će se voditi u Belorusiji

Sapega je ruska državljanka, a privedena je sa dečkom Protaševičem 23. maja, nakon što je njihov let iz Atine ka litvanskoj prestonici Vilnjus preusmeren i prisiljen da sleti u Minsk, podseća Rojters.

“Istraga o Protaševiču i Sapegi će se voditi u Belorusiji. Rekao sam ovo predsedniku Rusije (tokom prošlonedeljnog sastanka u Sočiju)”, prenela je Belta Lukašenkove reči.

Lukašenko je potvrdio da sa Moskvom nije bilo razgovora o tome da se Belorusija odrekne svog suvereniteta, u kontekstu integracija sa Rusijom, i da je ekonomija glavna tema u odnosima dve zemlje.

“Nema nagoveštaja da bi mogli da se odreknemo svog suvereniteta i nezavisnosti. Ovo nije ni pomenuto. Nismo uopšte razgovarati o ovome”, rekao je Lukašenko danas na sastanku o pitanjima rusko-beloruske saradnje, prenosi TASS pozivajući se na list SB Belorusija Sevodnja.

Prema Lukašenku, uprkos zapadnim provokacijama i napadima, ekonomija ostaje glavna tema na dnevnom redu odnosa između Minska i Moskve.

“Rešavali smo konkretna pitanja koja bi nam pomogla da se približimo Ruskoj Federaciji. Ponoviću, treba nam samo jedno, jednaki uslovi za privredne subjekte, pojedince”, objasnio je beloruski predsednik.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i ruski predsednik Vladimir Putin sastali su se u petak u Sočiju, nakon prepodnevnog sastanka šefova vlada ZND u Minsku.