in

Minaepolis star tribjun i Rojters među dobitnicima Pulicera, nagrada za književnost Luizi Erdrič

Nekoliko ovogodišnjih dobitnika dobilo je priznanje za praćenje pandemije korona virusa i izveštavanje o protestima nakon Flojdove smrti koji su prerasli u pokret “Životi crnaca su važni”, prenosi Rojtrers.

Odbor za dodelu Pulicerove nagrade saopštio je na ceremoniji koja je prenošena onlajn da je dodelio i nagradu za “posebno dostignuće” Darneli Frejzer, tinejdžerki koja se zatekla na mestu ubistva Flojda i snimila ga.

Objavljivanje dobitnika Pulicerove nagrade trebalo je da bude održano u aprilu, ali je odloženo zbog pandemije korona virusa.

Dodela nagrada, koja se obično održava nedugo nakon objavljivanja, odložena je za jesen.

Pulicerova nagrada je najprestižnija nagrada u američkom novinarstvu, a dodeljuje se od 1917. godine, kada ju je novinski izdavač Džozef Pulicer ustanovio u svom testamentu.

Pulicer za književnost Luizi Erdrič

Američka književnica Luiza Erdrič dobitnica je Pulicerove nagrade za književnost u kategoriji fikcija, za roman “Night Watchman”.

Među dobitnicima Pulicerove nagrade za književnost u kategoriji biografije su Les i Tamara Pejn za “Malkolma Iks”, prenosi AP.

Nagrade su objavljene danas na ceremoniji na kojoj se odaje priznanje najboljim autorima iz sveta novinarstva i umetnosti za 2020. godinu.

Pulicerovu nagradu za muziku dobila je kompozicija “Strajd” Tanje Leon zbog, kako je žiri saopštio, “muzičkog putovanja punog iznenađenja sa moćnim basom i ritmičkim motivima”.

Nagradu za dramu osvojila je predstava “Hot ving king” Ketori Hol.

Pulicerova nagrada se dodeljuje u 22 kategorije – petnaest iz oblasti novinarstva i sedam književnih i muzičkih nagrada.