in

Novi sukobi: Tri rakete iz pojasa Gaze pale na jug Izraela

Najmanje jedan projektil je oboren uz pomoć odbrambenog raketnog sistema “Ajron Doum”, prema rečima vladinih zvaničnika, prenosi Tajms of Izrael.

Nije bilo izveštaja o povredama ili šteti.

Napad se dogodio oko 6.20 po lokalnom vremenu, što nije bilo uobičajeno vreme za napade iz Pojasa, koji su se dosad uglavnom odigravali tokom noći, dodaje Tajms of Izrael.

U odgovoru na ispaljivanje raketa, Izrael je saopštio da zatvara granični prelaz za pešake s Gazom, Erez, “do daljeg”, a izuzetak važi samo za hitne humanitarne situacije.

Ova dešavanja su došla nakon što je Izrael zatvorio ribarsku zonu u Pojasu Gaze, čime je ukinuo glavni izvor prihoda za hiljade Palestinaca u tom priobalnom pojasu.

Jerusalim: Sukobi na Hramovnoj gori počeli od ranog jutra

Policija je danas odlučila da zabrani Jevrejima da uđu u područje Hramovne gore u Jerusalimu, a bila je spremna i da razmatra da li da dozvoli planiranu paradu izraelskih nacionalista, usled upozorenja od bezbednosnih snaga da bi “marš zastava” mogao da dovede do dalje eskalacije nasilja, preneo je Tajms of Izrael, dodajući da su počeli neredi.

izrael, policija, palestinci,

Veliki sukobi su počeli jutros na Hramovnoj gori, kada je policija upala u to područje nakon što se na hiljade Palestinaca okupilo tamo tokom noći, a za to vreme su skupljali kamenje i razno ručno izrađeno oružje.

Policija je napadnuta i odmah je odgovorila šok bombama, a na desetine demonstranata su bacali kamenje sa Hramovne gore na put južno od kompleksa, čime su blokirali put, ali niko nije povređen, niti je naneta materijalna šteta.

U nedelju uveče je došlo do žestokih okršaja između palestinskih demonstranata i izraelske policije, a najmanje 25 osoba je povređeno i 23 uhapšeno.

Hramovna gora je sveto mesto i za Izraelce i za Palestince.

Na ovom mestu se nalazi džamija Al-Aksa, treće najsvetije mesto u islamu, a Jevreji ga poštuju kao svoje najsvetije mesto, gde su stajala oba biblijska hrama, dodaje Tajms of Izrael.

“Nakon bezbednosne procene koju smo nedavno doneli, policijski načelnik Kobi Šabtai je odlučio da u ovom trenutku ne dozvoli posete Hramovnoj gori”, navela je policija u današnjoj izjavi i zabrana se odnosila na ulazak Jevreja.

Gutereš: Izrael mora da se suzdrži i poštuje mirna okupljanja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio da Izrael “mora da se maksimalno suzdrži od akcija i da poštuje pravo na mirno okupljanje”, saopštio je portparol UN Stefan Dižarik, u vreme kada su porasle tenzije s Palestincima u istočnom delu Jerusalima oko Al Akse, treće najsvetije džamije muslimana.

“Generalni sekretar je izrazio duboku zabrinutost zbog nasilja u okupiranom istočnom Jerusalimu, kao i zbog mogućih izbacivanja palestinskih porodica iz njihovih domova”, dodao je Dižarik, a preneo Rojters.

Gutereš je apelovao na Izrael da prekine s demoliranjima i izbacivanjima ljudi iz domova i istakao da se status kvo mora održi i poštuje na svetim mestima.