in

Odluka dolazi nakon žalbe javnosti!

Smanjli jačinu zvučnika, Foto: AP/Ilustracija

Vlasti Saudijske Arabije ograničile su jačinu zvuka u džamijama, nakon što je javnost uputila žalbu na glasnu molitvu koja dolazi iz džamija.

Ministarstvo za islamska pitanja te zemlje objavilo je prošle nedelje da svi zvučnici treba da budu postavljeni na trećinu maksimalne jačine zvuka, što je konkretan odgovor na žalbu javnosti, rekao je ministar za islamske poslove Abdulatif al Šeik, prenosi BBC.

Međutim u konzervativnoj muslimanskoj zemlji, taj potez je izazvao reakciju, posebno na društvenim mrežama, gde je sve popularniji heštag koji poziva na zabranu glasne muzike u kafićima i restoranima.

Kako je ministar Šeik rekao, pritužbe su uključivale i roditelje koji su se zallili da preglasne molitve iz džamija ometaju san njihove dece, a u videu koji je prikazala državna televizija, naglasio je da oni koji žele da se mole ne treba da čekaju imamov poziv na molitvu.

Ograničenja dolaze dok prestolonaslednik Mohamed bin Salman pokušava da Saudijsku Arabiju učini liberalnijom i smanji ulogu koju religija ima u javnom životu.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso.rs/Tanjug)