in

Premijer Mario Dragi najavio da će otvaranje škola biti prioritet!

Mario Dragi, Foto: Printscreen/Youtube

U 60 italijanskih gradova danas se demonstrira protiv zatvorenih škola i nastave na daljinu, javlja agencija Ansa.

Roditelji, nastavnici i učenici nezadovoljni su merama prema kojima je direktna nastava na svim nivoima suspendovana do novih procena epidemiološke situacije.

Trenutno oko sedam miliona italijanskih đaka i studenata pohađa onlajn nastavu.

Premijer Mario Dragi je već najavio da će otvaranje škola i direktna nastava biti prioritet među novim merama. On je najavio otvaranje dečijih vrtića i direktnu nastavu u nižim razredima osnovnih škola, čak i u takozvanim žutim zonama, gde je nivo opasnosti od zaraze kovid-19 umeren.

Prvi put od početka pandemije najavljuje direktnu nastavu čak i u takozvanim crvenim zonama, visokog rizika od zaraze.

Obražloženje je da škole nisu žarišta infekcije korona virusom.

Upravo za to se borila predhodna ministarka za obrazovanje Lucija Azolina, podseća list “Il fato kotidijano”, ali je bila oštro kritikovana i na kraju smenjena sa mesta nakon promene vlade.

Novi ministar za obrazovanje Patricio Bjanki je najavio da će učenici i profesori, koji će pohađati direktnu nastavu, biti podvrgnuti jednom sedmično testiranju na kovid-19. Ukoliko se pojave inficirani, ceo razred će biti u karantinu.

Predsednik nacionalnog udružneja direktora škola Antonelo Đaneli je pozdravio takvu nameru i podsetio da su je profesori već odavno tražili.

Polemike o nastavi na školama i univerzitetima u Italiji, od početka pandemije, nisu nikada prestali i još uvek su predmet različitih mišljenja političara i stranaka.

(Espreso/Tanjug)