in

Privredni oporavak Japana nastavljen u četvrtom kvartalu

Treća najveća ekonomija sveta zabeležila je u periodu oktobar-decembar međugodišnji rast od 12,7 posto , pokazuju današnji vladini podaci, što je iznad medijan prognoze tržišnih analitičara koji su predviđali 9,5 procenata, prenosi Rojters.

Privredna ekspanzija u posledjna tri meseca je, međutim, znatno usporila u odnosu na treći kvartal kada je rast iznosio 22,7 odsto nakon ukidanja vanrednog stanja uvedenog u maju.

U celoj 2020. godini, koju je obeležla kriza izazvana pandemijom koronavirusa, ekonomija Japana je pala za 4,8 procenata, što je prvi godišnji pad od 2009.

Sa dva uzastopna lanjska kvartala solidnog rasta, japanska ekonomija je verovatno nadoknadila 90 posto gubitaka izazvanih pandemijom, procenjuju analitičari.

Globalni rast proizvodnje pružio je japanskom izvozu i kapitalnim rashodima preko potreban podsticaj za povećanje isporuka privrednicima u Kini, čija se ekonomija relativno brzo oporavlja.

Eksterna potražnja, ili izvoz umanjen za uvoz, doprineo je rastu japanskog BDP-a u poslednjem tromesečju s jednim procentom, pri čemu je izvoz skočio za 11,1 odsto.

Kapitalne investicije su takođe porasle za 4,5 procenata, što je prvi put u poslednja tri kvartala, jer su kompanije nastavile sa potrošnjom koju su zbog pandemije odlozzile tokom prošle godine.

Privatna potrošnja, koja učestvuje u BDP-u sa više od jedne polovine, ojačala je za 2,2 posto, usporivši u odnosu na prethodno tromesečje kad je porasla za 5,1 odsto, ali je ipak nadmašila tržišne prognoze o rastu od 1,8 odsto.

Ekonomski Izgledi, međutim, ostaju vrlo neizvesni jer Japan zaostaje za zapadnim zemljama u pogledu vakcinacije a i zbog novih korona mera organičenja uvedenih u januaru koje će, kako je najavljeno, trajati do početka marta, navodi britanska agencija.