in

Razbijeni protesti u Jordanu – JMU Radio-televizija Vojvodine

AMAN –

Jordanska policija prekinula je proteste u Amanu i drugim gradovima u kojima se obeležava 10. godišnjica demonstracija poznatih kao Arapsko proleće, a vlasti su pritvorile desetine aktivista, prenosi Rojters.

Svedoci su potvrdili agenciji da je policija u Amanu u sredu uhapsila nekoliko ljudi koji su prkosili vladinoj zabrani okupljanja i sprečila prilaz drugima koji su se uputili u centar grada, a veliki broj policijaca uz desetine specijalnih vozila za razbijanje nereda opkolilo je glavne gradske ulice kako bi se zaustavilo bilo kakvo okupljanje.

Rojters prenosi da su manji protesti prekinuti u nekoliko gradova širom zemlje i tom prilikom su uhapšeni istaknuti lokalni aktivisti.

Ministar unutrašnjih poslova Mazen al Faraia izjavio je da kraljevina neće tolerisati proteste koji bi pogoršali trenutnu zdravstvenu krizu.

Policija je nedavno koristila suzavac za suzbijanje demonstracija koje su izbile u mnogim gradovima i naseljima širom Jordana zbog restriktivnih mera uvedenih radi suzbijanja širenja virusa korona i u znak protesta zbog uvođenja policijskog časa, navodi agencija.