in

Svet: Karipske zemlje traže vakcine od SAD, u Indiji najveći broj obolelih od 23. oktobra

Nezavisne zemlje Karipskog arhipelaga, osim Kube koja sama razvija vakcine, požalile su se da nejednak globalni pristup vakcinama nanosi štetu zemljama koje nemaju finansijsku ili političku moć da bi došle do ugovora.

Karipske zemlje do sada su dobile samo malu količinu doza kao donaciju iz Indije ili kroz KOVAKS program, dok su susedna karipska ostrva, koja još imaju status teritorija bivših kolonijalnih sila, već počela masovnu vakcinaciju, prenosi Rojters.

Ekonomije karipskih zemalja, koje zavise od turizma, nalaze se među onima koje su najteže pogođene pandemijom, a nekoliko zemalja, među kojima su Jamajka i Antigva i Barbuda trenutno se suočavaju s najgorim porastom broja novozaraženih, koji je po glavi stanovnika dvostruko veći od svetskog proseka.

Predsednik Karipskog društva, premijer Trinidada i Tobaga Kit Rauli pisao je američkom predsedniku Džou Bajdenu i zatražio za region vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacije.

Kako je prošle nedelje saopštila Bela kuća, SAD planiraju da pošalju oko 4 miliona doza vakcine AstraZeneke koje ne koriste Meksiku i Kanadi na osnovu ugovora o pozajmici.

Indija zabeležila najveći broj, 53.476 novih slučajeva

Indija je u poslednja 24 časa zabeležila 53.476 novih slučajeva kovid-19, što je najveći dnevni porast od 23. oktobra, pokazali su podaci ministarstva zdravlja.

Indija ima ukupno registrovanih 11,8 miliona slučajeva kovid-19, treći najviši broj na svetu posle Sjedinjenih Američkih Država i Brazila.

Podaci pokazuju da je zemlja prijavila 251 novi smrtni slučaj, odnosno ukupno 160.692, prenosi Rojters.