in

Svet: U Brazilu više od 9,8 miliona zaraženih, u Meksiku više od 10.000, u Kini osam novozaraženih

Ukupno je zaraženo 9.865.455 ljudi, a od početka pandemije preminulo je 237.489 obolelih, navodi agencija Rojters. Trenutno se u bolnicama štirom zemlje nalazi 850.000 kovid pacijenata.

U ovoj zemlji je, prema zvaničnim podacima, 4.647 slučajeva korona virusa i 113 smrtnih slučajeva u odnosu na 100.000 stanovnika.

Do sada se od kovida-19 oporavilo više od 8,7 miliona obolelih u Brazilu, zemlji koja je po broju zaraženih na trećem mestu u svetu, a po broju žrtava pandemije na drugom mestu.

Samo u toku ove nedelje u Brazilu je registrovano više od 320 hiljada novih slučajeva zaraze, što je skoro 40 hiljada više nego prethodne sedmice, a preminulo je više od 7.000 ljudi.

Meksiko: Više od 10.000 novozaraženih, umrle još 1.323 osobe

Ministarstvo zdravlja Meksika saopštilo je danas da je u toj zemlji potvrđeno 10.388 novih slučajeva korona virusa, a da su od posledica te infekcije umrle još 1.323 osobe.

U Meksiku su od početka pandemije registrovana 1.978.954 slučaja ksoona virusa, a umrlo je ukupno 172.557 ljudi, prenosi Rojetrs.

Meksiko je po broju žrtava korona virusa na trećem mestu u svetu, posle SAD i Brazila.

Vlasti su ranije saopštile da je stvarni broj zaraženih i umrlih verovatno znatno veći od zvaničnih podataka zbog malog broja testiranih.

Kina: U poslednja 24 sata osam novozaraženih

U Kini je u poslednja 24 sata potvrđeno osam novih slučajeva kovid-19, tri manje nego prethodnog dana, saopšteno je danas iz nacionalne Zdravstvene komisije uz podatak da su svi slučajevi stigli iz inostranstva.

U izveštaju se navodi i da je otkriveno još 14 asimptomatskih slučajeva koje kineske vlasti ne ubrajaju u potvrđene slučajeva kovid-19, prenosi Rojters.

Nakon rasplamsavanja epidemije nedaleko od Pekinga, podaci pokazuju da je taj epidemijski talas uspešno zaustavljen.

U Kini je od početka pandemije evidentirano 89.756 slučajeva kovida-19 i 4.636 smrtnih ishoda među zaraženima korona virusom.

Južna Koreja: Vlada odlučila da ublaži mere fizičke distance

Vlada Južne Koreje donela je odluku da ublaži mere fizičke distance na širem području Seula i u drugim regionima od naredne nedelje, ali na snazi ostaju druge, stroge antiepidemijske mere, među kojima i zabrana okupljanja više od pet ljudi.

U planu je da se ublaže restriktivne mere za restorane, kafee, teretane i druge javne objekte na širem području Seula tako što će im se dozvoliti da svoje radno vreme produže za jedan sat, do 22 časa, prenosi agencija Jonhap. Vlasti su odlučile da na snazi ostane zabrana javnih okupljanja pet i više ljudi iako se ona ne odnosi na privatna okupljanja članova porodice bez obzira da li žive u zajednici ili ne.

“Najnovije mere su neophodna korekcija imajući u vidu ekonomske i društvene poteškoće običnih građana”, izjavio je ministar zdravstva Južne Koreje Kvon Deok-čeol.

U poslednja 24 sata u Južnoj Koreji je potvrđeno sedam smrtnih slučajeva među kovid pacijentima i 361 novoinficirani korona virusom, od kojih su 345 lokalno zaraženi. Od početka pandemije u Južnoj Koreji evidentirano je 83.199 slučajeva infekcije korona virusom i 1.514 preminulih među kovid pacijentima.