in

Svet: Vijetnamska varijanta nije novi hibrid korone, Sputnjik stigao u Siriju

To je, kako ocenjuje Rojters, prva takva porudžbina neodobrenih vakcina.

Ta vakcina, koja je trenutno u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, verovatno će biti dostupna u narednih nekoliko meseci, navodi se u saopštenju indijskog ministarstva zdravlja.

Pomenuta kompanija, koja takođe ima drugi sporazum proizvodnji oko 600 miliona doza vakcina “DŽonson&DŽonson” godišnje, saopštila je u utorak da je sklopila ugovor sa kompanijom “Providens terapeutiks holding” za proizvodnju mRNA vakcina te kanadske kompanije u Indiji.

Kompanija “Bajolodžikal-E” će sprovesti kliničko ispitivanje vakcine “Providens” u Indiji i zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu.

Indija, druga najnaseljenija država na svetu, bila je suočena sa katastrofalnim posledicama drugog talasa infekcije koji tek sada jenjava.

Zdravstveni stručnjaci u Indiji moraju da izvrše masovnu vakcinaciju populacije od 1,3 milijarde ljudi da bi se smanjile posledice naknadnih talasa zaraze.

Vlada premijera Narendre Modija suočila se sa kritikama zbog sporog procesa vakcinacije, iako je Indija jedan od najvećih proizvođača vakcina na svetu.

SZO: Vijetnamska varijanta nije novi hibrid korona virusa

Varijanta korona virusa, za koju vijetnamske vlasti tvrde da je kombinacija indijskog i britanskog soja, nije novi hibrid već je deo postojećeg indijskog soja, izjavio je danas predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Vijetnamu.

“U ovom trenutku u Vijetnamu ne postoji nova hibridna varijanta na osnovu definicije SZO”, rekao je predstavnik SZO Kidong Park u onlajn intervjuu za list “Nikei”.

On je dodao da je ta varijanta korona virusa deo varijacije koja vodi poreklo iz Indije.

Sputnjik V stigao u Siriju, Asad vakcinisan

Predsednik Bašar al-Asad vakcinisan je nakon što je Sirija dobila prvu pošiljku ruske vakcine Sputnjik V protiv kovida-19, javila je danas ruska novinska agencija Interfaks pozivajući se na sirijskog ambasadora u Rusiji.

Ambasador Rijad Hadad nije rekao kolika je pošiljka, ali je izjavio da se vakcina sada daje građanstvu, nakon što su lekari i viši lideri zemlje bili među onima koji su prvi vakcinisani, prenosi Rojters.