in

Svet: Više od 461.000 novozaraženih, Izrael vakcinisao više od polovine stanovnika, u Brazilu više od 300.000 žrtava

Prema podacima SZO, u proteklom danu zabeleženo je 461.606 novozaraženih i 8.363 smrtna slučaja, prenosi Tass.

Izrael vakcinisao više od polovine stanovnika

Izrael je sa obe doze vakcine protiv korona virusa vakcinisao više od polovine stanovnika, objavilo je danas ministarstvo zdravstva te zemlje sa 9,3 miliona stanovnika, u kojoj je zbog tako visokog stepena imunizacije počelo ukidanje mera ograničenja u borbi protiv pandemije.

U saopštenju kojim je objavio rezultate o padu broja novoobolelih od kovida 19 izraelski ministar zdravlja Juli Edelštajn pozvao je sve građane da dosledno prate i primenjuju zdravstvene preporuke tako “da se korona virus ne vrati”, navodi Rojters.

Vakcinacija građana starijih od 16 godina u Izraelu počela je u decembru vakcinama kompanije Fajzer/Bajontek, za koje se smatra da pun imunološki učinak stvara sedam dana nakon primljene druge doze.

Najviše novih infekcija, 44 odsto, registrovano je u Evropi, a slede Severna i Južna Amerika i jugoistočna Azija.

Najviše obolelih i preminulih od početka pandemije imaju SAD.

Karipske zemlje traže vakcine od SAD

Nekoliko karipskih ostrvskih država uputilo je molbu Vašingtonu da sa tim regionom podele zalihe vakcina protiv korona virusa, kao što su obećale da će podeliti sa Meksikom i Kanadom, dok su istovremeno pozvale SAD da ne zanemare svoju “treću granicu”.

Nezavisne zemlje Karipskog arhipelaga, osim Kube koja sama razvija vakcine, požalile su se da nejednak globalni pristup vakcinama nanosi štetu zemljama koje nemaju finansijsku ili političku moć da bi došle do ugovora.

Karipske zemlje do sada su dobile samo malu količinu doza kao donaciju iz Indije ili kroz KOVAKS program, dok su susedna karipska ostrva, koja još imaju status teritorija bivših kolonijalnih sila, već počela masovnu vakcinaciju, prenosi Rojters.

Ekonomije karipskih zemalja, koje zavise od turizma, nalaze se među onima koje su najteže pogođene pandemijom, a nekoliko zemalja, među kojima su Jamajka i Antigva i Barbuda trenutno se suočavaju s najgorim porastom broja novozaraženih, koji je po glavi stanovnika dvostruko veći od svetskog proseka.

Predsednik Karipskog društva, premijer Trinidada i Tobaga Kit Rauli pisao je američkom predsedniku Džou Bajdenu i zatražio za region vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacije.

Kako je prošle nedelje saopštila Bela kuća, SAD planiraju da pošalju oko 4 miliona doza vakcine AstraZeneke koje ne koriste Meksiku i Kanadi na osnovu ugovora o pozajmici.

Indija zabeležila najveći broj, 53.476 novih slučajeva

Indija je u poslednja 24 časa zabeležila 53.476 novih slučajeva kovid-19, što je najveći dnevni porast od 23. oktobra, pokazali su podaci ministarstva zdravlja.

Indija ima ukupno registrovanih 11,8 miliona slučajeva kovid-19, treći najviši broj na svetu posle Sjedinjenih Američkih Država i Brazila.

Podaci pokazuju da je zemlja prijavila 251 novi smrtni slučaj, odnosno ukupno 160.692, prenosi Rojters.

U Izraelu revakcinisano više od polovine stanovništva

U Izraelu je dve doze vakcine protiv korona virusa dosad primilo više od polovine populacije koja broji 9,3 miliona stanovnika, rekli su danas zvaničnici.

Brzo sprovođenje imunizacije doprinelo je da Izrael počne sa ukidanjem strogih restriktivnih mera uvedenih radi suzbijanja epidemije, prenosi Rojters.

Distribucija Fajzerove vakcine u Izraelu počela je u decembru, a mogli su da je prime svi građani stariji od 16 godina. Smatra se da su oni koji je prime nedelju dana posle druge doze zaštićeni potpuno od eventualnog zaražavanja.

Kina dala 85,8 miliona doza vakcina protiv korona virusa

Kina je dala 85,86 miliona doza vakcina protiv kovida-19 svojim građanima zaključno sa jučerašnjim danom, saopštila je kineska Nacionalna zdravstvena komisija.

To je za oko tri miliona doza više u odnosu na 82,85 miliona doza koliko je dato zaključno sa utorkom, prenosi agencija Rojters.

Kina je juče prijavila 11 novih slučajeva kovida-19, u odnosu na 10 slučajeva registrovanih dan ranije. Svi novi slučajevi su, kako je saopšteno, uvozne infekcije poreklom iz inostranstva.

Broj novih asimptomatskih slučajeva, koje Kina ne klasifikuje kao potvrđene slučajeve, porastao je na 10 sa osam slučajeva dan ranije.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva korona virusa u kontinentalnom delu Kine sada iznosi 90.136, dok je broj ljudi koji su izgubili život ostao na nepromenjenih 4.636.

Brazil: Više od 300.000 žrtava

Brazil je, zaključno sa podacima prijavljenim do srede, od početka pandemije korona virusa registrovao više 300.000 umrlih od posledica kovida 19 i druga je zemlja u svetu posle Sjedinjenih Država, koje imaju zvanično prijavljen 558.422 žrtve, pokazuju podaci sa sajta worldometers.

U Brazilu je do sada umrlo ukupno 301.685 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva u trenucima dok se zemlja bori s eksplozijom slučajeva zaraze pripisanih lokalnoj varijanti virusa, koju stručnjaci smatraju zaraznijom od prvobitne varijante korone.

Brazil trenutno ima najviši dnevni broj umrlih u pandemiji dosad, javila je agencija AFP, navodeći da ih je trostruko iše nego na početku godine, a prošlonedeljni prosek bio je 2.273 žrtve kovida 19.