in

Svet: Više od 461.000 novozaraženih

Prema podacima SZO, u proteklom danu zabeleženo je 461.606 novozaraženih i 8.363 smrtna slučaja, prenosi Tass.

Najviše novih infekcija, 44 odsto, registrovano je u Evropi, a slede Severna i Južna Amerika i jugoistočna Azija.

Najviše obolelih i preminulih od početka pandemije imaju SAD.

Karipske zemlje traže vakcine od SAD

Nekoliko karipskih ostrvskih država uputilo je molbu Vašingtonu da sa tim regionom podele zalihe vakcina protiv korona virusa, kao što su obećale da će podeliti sa Meksikom i Kanadom, dok su istovremeno pozvale SAD da ne zanemare svoju “treću granicu”.

Nezavisne zemlje Karipskog arhipelaga, osim Kube koja sama razvija vakcine, požalile su se da nejednak globalni pristup vakcinama nanosi štetu zemljama koje nemaju finansijsku ili političku moć da bi došle do ugovora.

Karipske zemlje do sada su dobile samo malu količinu doza kao donaciju iz Indije ili kroz KOVAKS program, dok su susedna karipska ostrva, koja još imaju status teritorija bivših kolonijalnih sila, već počela masovnu vakcinaciju, prenosi Rojters.

Ekonomije karipskih zemalja, koje zavise od turizma, nalaze se među onima koje su najteže pogođene pandemijom, a nekoliko zemalja, među kojima su Jamajka i Antigva i Barbuda trenutno se suočavaju s najgorim porastom broja novozaraženih, koji je po glavi stanovnika dvostruko veći od svetskog proseka.

Predsednik Karipskog društva, premijer Trinidada i Tobaga Kit Rauli pisao je američkom predsedniku Džou Bajdenu i zatražio za region vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacije.

Kako je prošle nedelje saopštila Bela kuća, SAD planiraju da pošalju oko 4 miliona doza vakcine AstraZeneke koje ne koriste Meksiku i Kanadi na osnovu ugovora o pozajmici.

Indija zabeležila najveći broj, 53.476 novih slučajeva

Indija je u poslednja 24 časa zabeležila 53.476 novih slučajeva kovid-19, što je najveći dnevni porast od 23. oktobra, pokazali su podaci ministarstva zdravlja.

Indija ima ukupno registrovanih 11,8 miliona slučajeva kovid-19, treći najviši broj na svetu posle Sjedinjenih Američkih Država i Brazila.

Podaci pokazuju da je zemlja prijavila 251 novi smrtni slučaj, odnosno ukupno 160.692, prenosi Rojters.

U Izraelu revakcinisano više od polovine stanovništva

U Izraelu je dve doze vakcine protiv korona virusa dosad primilo više od polovine populacije koja broji 9,3 miliona stanovnika, rekli su danas zvaničnici.

Brzo sprovođenje imunizacije doprinelo je da Izrael počne sa ukidanjem strogih restriktivnih mera uvedenih radi suzbijanja epidemije, prenosi Rojters.

Distribucija Fajzerove vakcine u Izraelu počela je u decembru, a mogli su da je prime svi građani stariji od 16 godina. Smatra se da su oni koji je prime nedelju dana posle druge doze zaštićeni potpuno od eventualnog zaražavanja.