in

Uvela sankcije Velikoj Britaniji i ZAPRETILA!

Sankcionisano devet britanskih državljana, Foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI, Ilustracija

Kina je zamrzavanjem imovine i zabranom ulaska u zemlju sankcionisala devet britanskih državljana i četiri organizacije, među kojima je i nekoliko parlamentarnih poslanika, a u odgovoru na sankcije Londona kineskim zvaničnicima početkom nedelje.

Kako je navelo kinesko ministarstvo spoljnih poslova, oni su sankcionisani zbog “malicioznog širenja laži i dezinformacija”, a u vezi sa pitanjem položaja muslimanskih Ujgura na zapadu Kine.

Među sankcionisanim pojedincima je šef Odbora za spoljne poslove britanskog parlamenta Tom Tagenhat, bivši lider Konzervativne stranke Jan Dankan Smit, advokat za ljudska prava Džefri Najs, predsednica Tribunala za Ujgure Džoan Nikola Smit Finli i mnogi drugi, prenosi Rojters.

Sankcionisani su i Komitet za ljudska prava Konzervativne stranke, Tribunal za Ujgure, Sudska veća Eseksa.

“Kina je čvrsto posvećena očuvanju svog nacionalnog suvereniteta, bezbednosti i interesa i upozorava Veliku Britaniju da ne ide dalje pogrešnim putem. U suprotnom, preduzećemo dalje korake”, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva.

Sankcije stupaju na snagu danas, a njima se sankcionisanim organizacijama i pojedincima brani ulazak u Kinu, Hongkong i Makao, zamrzava im se imovina, a kineskim građanima i institucijama saradnja sa njima.

Bonus video:

04:50

SRBIJA IMA NOVU ZVEZDU! Zove se Kristijan, ima 24 godine, radi u GRADSKOJ ČISTOĆI, a peva... UBIJA!!!

SRBIJA IMA NOVU ZVEZDU! Zove se Kristijan, ima 24 godine, radi u GRADSKOJ ČISTOĆI, a peva… UBIJA!!!

(Espreso/Tanjug)