in

Velika Britanija se se pridružuje transpacifičkom trgovinskom paktu!

Ilustracija, Foto: EPA/Ashley Crowden

Zemlje članice Sveobuhvatnog i razvojnog sporazuma za transpacifičko partnerstvo (CPTPP) danas su zvanično postigle dogovor da dozvole Velikoj Britaniji da započne proces pridruživanja ovom paktu, saopštio je japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura.

“Mislim da ovo ima velikoi značaj sa strateškog stanovišta za jačanje ekonomskih odnosa između Japana i Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je novinarima Nišimura, nakon virtuelnog sastanka ministara 11 zemalja koje čine transpacifički trgovinski pakt, čiji je on bio domaćin, prenosi Rojters.

Doprinos prijema Ujedinjenog Kraljevstva u CPTPP bruto domaćem proizvodu zone obuhvaćene ovim paktom u nominalnom iznosu će biti gotovo izjednačen sa doprinosom Evropske unije, dodao je on.

“Početak procesa pridruživanja Ujedinjenog Kraljevstva i potencijalno širenje CPTPP-a poslaće snažan signal našim trgovinskim partnerima širom sveta”, navodi se u saopštenju 11 zemalja članica.

London je formalno zatražio da se pridruži ovom trgovinskom sporazumu u februaru, u nastojanju da Britaniji otvori nove puteve za trgovinu i uticaj posle Bregzita.

Sporazumom CPTPP ukinuto je 95 posto carina između zemalja potpisnica: Japana, Kanade, Australije, Vijetnama, Novog Zelanda, Singapura, Meksika, Perua, Bruneja, Čilea i Malezije.

Za razliku od EU, ovaj sporazum nema za cilj stvaranje jedinstvenog tržišta ili carinske unije i ne teži širokoj političkoj integraciji.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan potpisali su trgovinski sporazum u oktobru prošle godine, što je bio prvi britanski veliki trgovinski sporazum nakon Bregzita.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Agencije)