in

Tramp se oseća bolje, danas možda izlazi iz bolnice; Melanija ne ide u posetu

Supruga američkog predsednika Donalda Trampa Melanija, koja kao i on ima virus kovid-19, neće posetiti supruga u bolnici zbog rizika po zaposlene. Prva dama SAD ostala je u Beloj kući, piše

NBC
njuz.

“Ona ima kovid. Tako nešto bi izložilo agente koji je voze i medicinsko osoblje koje ide sa njom, riziku da i oni obole”, rekao je jedan od zvaničnika.

Tramp nakratko izašao iz bolnice

Američki predsednik Donald Tramp nakratko je izašao iz vojne bolnice “Volter Rid” u kojoj je hospitalizovan zbog korona virusa, kako bi iz vozila pozdravio svoje pristalice.

On je oko 22.30 viđen u koloni vozila koja je polako prošla ispred bolnice gde su se okupile njegove pristalice.

tramp, pristalice
Viđen je u jednom od vozila, s maskom na licu, kako maše pristalicama, a snimak je objavila mreža En-Bi-Si.
Svoj iznenadni izlazak je snimio i objavio u kratkom video snimku na Tviteru.
“Mislim da ćemo malo iznenaditi neke velike patriote koje su na ulici”, rekao je Tramp pošto se zahvalio doktorima.

Izveštači Bele kuće nisu bili obavešteni o Trampovoj vožnji

Medijski izveštači iz Bele kuće kritikovali su predsednika Donalda Trampa jer nisu bili obavešteni o njegovom kratkom i iznenadnom izlasku iz bolnice gde je hospitalizovan zbog korona virusa.

“Nečuveno je da predsednik napusti bolnicu – čak i na kratko – usred zdravstvene krize bez mera koje bi obezbedile da američki građani znaju gde je njihov predsednik i kako je. Sada više nego ikad američka javnost zaslužuje nezavisno izveštavanje o predsedniku kako bi imali pouzdanu informaciju o njegovom zdravlju”, navodi se u saopštenju izveštača.

Krajnje je neuobičajeno da novinari akreditovani u Beloj kući ne prate kretanje predsednika, dodaje

CNN
.

Tramp ljut zbog izjava o njegovom zdravstvenom stanju

Američki predsednik Donald Tramp je veoma ljut na šefa osoblja Bele kuće Marka Medouza jer je opovrgao tvrdnje lekarskog tima Bele kuće o njegovom zdravstvenom stanju.

Kako saznaje

CNN
iz dva upućena izvora, Mark Medouz je označen kao “poverljivi anonimni izvor u Beloj kući”, koji je u neformalnom razgovoru sa novinarima izrekao ocene o Trampovom zdravstvenom stanju koje se razlikuju od onih zvaničnih koje su nešto ranije mediji dobili od vojnog doktora Šona Konlija.

Medouz je u subotu, naime, grupi izveštača neformalno rekao da su u poslednja 24 sata zdravstveno stanje predsednika Trampa i njegove vitalne funkcije razlog za brigu kao i da će narednih 48 sati biti od kritičnog značaja za njegov oporavak.

“Predsednik još nije na putu potpunog oporavka”, rekao je između ostalog Medouz u razgovoru sa novinarima koji su kasnije preneli Asošijeted pres i Njujork Tajms.

CNN
saznaje od jednog bliskog Trampovog saradnika da je nakon što je čuo za Medouzov razgovor sa novinarima predsednik bio veoma ljut.

Nakon toga je osoblje Bele kuće nastavilo da govori o zdravstvenom stanju predsednika biranim rečima i u veoma umerenom tonu s ciljem da se izbegnu dalje kontroverze o tom pitanju.

Prema saznanjima

CNN
, Tramp je nezadovoljan Medouzom kao šefom osoblja Bele kuće jer smatra da je narušio kredibilitet zvanične komunikacije o predsednikovom zdravstvenom stanju nakon njegovog transfera u vojnu bolnicu Volter Rid nadomak Vašingtona.

Grenel: Predsednik Tramp je dobro

Savetnik američkog predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel kaže da je Tramp dobro i da je hospitalizovan iz predostrožnosti.

“Predsednik je koncentrisan na rad za američki narod. On je veoma snažan vođa. Ima samo blage simptome i zbog toga ne treba u javnosti podsticati neke priče koje ne odgovaraju istini”, poručio je Grenel u izjavi nemačkom dnevniku “Bild”.

Izrazio je uverenje da je predsedniku Trampu dobro.

“Sve ovo što se dešava sada oko predsednika Trampa su mere predostrožnosti kako bi se sprečilo da se zdravstveno stanje pogorša. Mnogi su se zarazili korona virusom i to sa malim simptomima. Međutim ima mali postotak koji ima teži oblik oboljenja. Upravo zbog toga se nadzire stanje Trampa”, objasnio je Grenel.

Bivši ambasador SAD u Nemačkoj je kazao da je Tramp najbolje raspoložen i da želi da radi što mu lekari ne dozvoljavaju.

Trampov savetnik:Neće biti dodatnih bezbednosnih protokola

Viši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa u predizbornoj kampanji Džejson Miler izjavio je da se neće uvoditi dodatni bezbednosni protokoli za predstojeće skupove nakon što Tramp izađe iz bolnice i izleči se od virusa kovid-19.

On je za CNN rekao da će učesnicima biti merena temperatura, kao i da će biti obavezne maske i dezinfekcija ruku, odnosno iste mere koje su važile i pre nego što je američki predsednik oboleo od virusa.

“Znate šta, to je bilo veoma bezbedno i odgovorno. To radimo od početka”, rekao je Miler.

Kritike na račun Trampovog ponašanja tokom boravka u bolnici

Bivši zvaničnik Bele kuće iz vremena administracije predsednika Baraka Obame, osudio je ponašanje predsednika Donalda Trampa tokom boravka u vojnom kliničkom centru Volter Rid nadomak Vašingtona.

Bret Buin, zvaničnik bivše američke administracije, ocenio je da je odluka predsednika Trampa da se provoza pored svojih pristalica dok je pod medicinskim tretmanom zbog infekcije korona virusom – “prilično zastrašujuće”, preneo je BBC.

On je izjavio da ga je uznemirilo što Trampu omogućeno da svoje obezbeđenje izloži riziku zbog nekoliko fotografija, što iz Bele kuće stižu oprečne informacije o njegovom zdravstvenom stanju i zbog toga što se ne zna da li je Tramp sposoban da obavlja sve svoje funkcije.

“Sve to više nije pitanje političke komunikacije, već se radi o bezbednosti i stabilnosti naše zemlje”, predočio je Buin.

CNN
o tome ko je iz Trampovog tima zaražen

Covidom19

Ko je sve iz Trampovog okruženja zaražen kovidom-19, to pitanje je postavljeno u analizi

CNN
u kojoj se navodi, pored ostalog, da je najmanje 10 ljudi iz Trampovog najbližeg okruženja nedavno bilo pozitivno na testiranju na

Covid
-19.

Tu spadaju članovi porodice, zvaničnici vlade i predsednikovi najbliži savetnici.

Krug uglednih članova Republikanske stranke zaraženih

Covidom
-19 najverovatnije je počeo da se širi tokom ceremonije imenovanja Ejmi Koni Baret na mesto sudije vrhovnog suda u ružičnjaku Bele kuće, smatra jedan zvaničnik.

U taj krug spadaju i Houp Hiks, jedna od najbližih Trampovih saradnica, Nikolas Luna, predsednikov lični asistent, Kilijan Konvej, bivša visoka savetnica američkog predsednika, brojni senatori, guverneri i visoki zvaničnici iz redova Republikanske stranke, kao i menadžer Trampove predsedničke kampanje Bil Stepien i predsedavajuća Republikanske nacionalne konvencije Rona Mekdanijel, saznaje

CNN
iz upućenih izvora u Beloj kući.

Od članova porodice, za sada je pozitivna supruga i Prva dama Amerike Melanija, koja je sa blažim simptomima ostala u predsedničkoj rezidenciji kada je predsednik SAD prebačen u vojnu bolnicu Volter Rid nadomak Vašingtona.