in

Tribina “Niste sami” u novosadskoj Medicinskoj školi

Sitni stresovi, iracionalni strahovi, fobije i teskoba, pre 12 godina paralisale su, inače vedru i životnu Bojanu Božić. Kako kaže, pogrešne terapije, samo su pogoršavale njeno mentalno stanje, i utabale put za nove dileme i strepnje. Prava dijagnoza stigla je od psihijatra: anksiozno-depresivni poremećaj.

“U svemu tome imate i jako puno fizičkih simptoma, onda se to jako brzo nadograđuje, pa se širi strah na strah, to se sve naređa, bukvalno vas parališe za jedno normalno funkcionisanje života”, kaže Bojana Božić.

12 godina kasnije, Bojanu ponovo motivišu jesenje boje i mirisi i bude njenu dizajnersku kreativnost. Svoja iskustva nesebično i otvoreno deli sa drugima koji žive sa tim emotivnim teretom.

“Ja jako umem da se radujem, evo, samo ovo divno jesenje lišće sada dolazi, baš sam hedonista, volim da uživam u lepim stvarima i treba da uživamo, svašta – nešto lepo nam je Bog stvorio!”, navodi.

“Dvadesetogodišnji M.S. iz Beograda, skoro sat i po stajao je sa spoljne strane … Još jedan Novosađanin, star 32 godine, pokušao je da skoči sa drumsko-železničkog mosta. Ekipa Hitne pomoći koja je promrzlog mladića prebacila u Klinički centar Vojvodine”.

Gotovo da ne prođe dan u kojem ne čujemo tužnu vest o nečijem samoubistvu. 1500 njih se godišnje u našoj zemlji odluči na korak bez povratka. Prevencija je ključna, kako bi se ublažila zabrinjavajuća statistika.

“Mi možda nećemo moći osobi da rešimo finansijske ili možda emocionalne poteškoće ali ćemo je možda ohrabriti da se obrati nekom stručnom licu, da pronađe snagu u sebi, da počne da rešava svoje probleme a možda samo da joj olakšamo određenu bol jer mi uvek kažemo da je “bol izrečena – bol podeljena”, kaže Aleksandar Plavšić, volonter.

Nacionalna kampanja “Niste sami”, održava se od kraja 2018. godine. Kako ističu organizatori, važno im je da se čuje glas onih koji se bore sa problemom mentalnog zdravlja.

“Na našim tribinama, neretko se i zaplače, i smeju se, saosećaju se i doživljavaju ono što čuju na našim tribinama, što je ujedno i cilj ove kampanje”, navodi Maja Mišković, koordinatorka kampanje.

Glavna poruka sa tribine je da moramo da osluškujemo ljude u našem okruženju, da prepoznamo njihove strahove i da im pružimo ruku podrške.

“Kažu da je ruka podrške više nego značajna. I zagrljaj.Hajde neka to bude naš simbolični prvi susret. Bojana, srećan ti rođendan. Hvala lepo”.