in

Kad imaš rusko-kinesku zaleđinu: Dačić zapanjio UN i žestoko prozvao Britaniju i SAD

Mali smo, ali nismo glupi! Dačić na SB UN povodom zahteva da ne lobira za povlačenje priznanja Kosova

Iracionalni su i neprihvatljivi pokušaji uspostavljanja veštačke ravnoteže odgovornosti Beograda i Prištine za prekid dijaloga i objašnjenja da odluka Prištine o taksama predstavlja odgovor na kampanju Srbije za povlačenje priznanja tzv. Kosova.

To je poručio Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj stanju na Kosovu i Metohiji Srpski ministar inostranih poslova je rekao da diplomatske aktivnost Beograda u cilju povlačenja priznanja predstavljaju odgovor na kampanju takozvanog Kosova za dobijanje priznanja:

„Oni tu kampanju, uz svesrdnu pomoć nekih od vas, vode od trenutka kad su jednostrano proglasili nezavisnost. Prema tome, ako već pozivate Srbiju da obustavi svoju kampanju, onda očekujemo da pozovete i Prištinu da prestane sa lobiranjem, ali i da sami prekinete to da radite“.

Dačić kaže da dok se od Srbije traži da prestane lobiranje dotle predstavnici tzv. Kosova zajedno sa diplomatijom Albanije rade širom sveta na priznavanju nezavisnosti.

„Dok vi tražite od Srbije da prestane, Organizacija islamske saradnje u svojoj deklaraciji poziva sve muslimanske zemlje da priznaju tzv. Kosovo. Dok vi tražite od Srbije da prestane, vi ste ovde, a naročito predstavnici SAD i Velike Britanije, na gotovo svakoj sednici SB pozivali članice da priznaju. Znate šta, mi jesmo mali, ali nismo glupi“.

Dačić kaže da ostaje samo da se nadamo da će Priština uvideti da bez dogovora sa Srbijom ne mogu ništa da postignu, da bilo kakvi jednostrani potezi umanjuju šanse za pronalaženje rešenja, kao i da dijalog nema alternativu. Srbija je sa svoje strane spremna na taj trenutak.

Dačić upitao zapadne sile: Pa gde vam je sad zastava takozvanog Kosova i zašto ćutite!?

Kakvo je stanje na tzv. Kosovu i u kosovskom društvu govori i to da je novi politički lider Aljbin Kurti čovek koji tokom svog celokupnog političkog angažmana neskriveno zastupa ideju „velike Albanije“.

Ovo je na sednici Saveta SB UN poručio Ivica Dačić povodom nedavno održanih izbora na Kosovu i Metohiji:

„I nakon izbora na kojima je osvojio najveći broj glasova, Kurti je pokazao da od ideje ’velike Albanije‘ nema nameru da odustane, jer u svojoj kancelariji u kojoj prima i predstavnike vaših zemalja na počasnom mestu ističe zastavu Albanije“.

Dačić je rekao da se sada postavlja jedno veoma ozbiljno pitanje:

„Da li činjenica da su se pojedini diplomatski predstavnici fotografisali u ovakvom dekoru govori o tome da neki članovi međunarodne zajednice daju legitimitet ovim opasnim i destabilizujućim namerama? Svih ovih godina silno ste vreme potrošili optužujući Srbiju da podriva teritorijalni integritet tzv. Kosova, a sada vaši predstavnici sede ispred zastave Albanije usred Prištine i to u kancelariji budućeg premijera tzv. Kosova koji negira teritorijalni integritet Kosova. Pa gde vam je tu zastava tzv. Kosova i zašto sada ćutite oko toga?“

Ministar je podsetio sve da Aljbin Kurti, pretendent na funkciju premijera tzv. Kosova, otvoreno govori da ne želi da razgovara sa Srpskom listom, koja je pobedila na izborima i koja je legitimni predstavnik Srba na KiM.

„Kakva je to demokratija u kojoj potencijalni premijer ne prihvata izborne rezultate jer mu nisu po volji? Kakva je to tzv. pravna država u kojoj potencijalni premijer najavljuje da će tražiti da se svi dosad postignuti sporazumi preispitaju kad dođe na vlasti i tvrdi da je najvažniji deo Briselskog sporazuma — onaj o uspostavljanju Zajednice srpskih opština — mrtvo slovo na papiru?“, upitao je šef srpske diplomatije.

Dačić ističe da je poslednjih dana Kurti zaoštrio svoje izjave i govorio o tome kako će od Srbije zahtevati ratnu odštetu i isplatu navodnih dugovanja prema tzv. Kosovu.

„Možda Kurti nije upoznat sa činjenicom da Srbija otplaćuje skoro milijardu dolara kreditnih dugova koji se odnose na korisnike sa KiM. U ovom slučaju odjednom niko ne spominje nezavisnost tzv. Kosova od Srbije. Ako ste navodno nezavisna država, što ne vraćate vi svoje dugove?“

Dačić kaže da duboko veruje da svako ko odbija dijalog ne radi za dobrobit ni srpskog ni albanskog naroda na KiM.

„Iskreno se, ipak, nadam da će Priština nakon formiranja vlasti ukinuti takse i time stvoriti uslove za dijalog i traženje mirnog i kompromisnog rešenja za sva otvorena pitanja. Takođe se nadamo da će odustati od politike mržnje, netolerancije i diskriminacije. Jer ovde nije samo reč o izborima i kampanji, već o dugogodišnjem trendu radikalizacije albanske zajednice, za koje direktnu odgovornost snose vlasti u Prištini“.

Čitaku je i dalje državljanka Srbije

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras u Njujorku da je ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku i dalje državljanka Srbije i pokazao fotokopiju njenog izvoda iz matične knjige rođenih.

“Možda će Citaku sad reći da nije tražila otpust iz srpskog državljanstva, jer je to za nju nebitno. Ali pitajte Nemce da li je nebitno, budući da Nemačka traži od svakog Albanca sa KiM potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije”, rekao je Dačić.

(Tanjug,agencije)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments