in

“Ne želim Srbe koji ne priznaju Kosovo, kada ima onih koji su mi poželili pobedu”

Aljbin Kurti, koji je na poteklim izborima osvojio najviše glasova građana KiM, izjavio je da u novoj kosovskoj vladi ne želi Srbe, koji ne priznaju tzv. Kosovo

Kandidat za premijera Pokreta Samoopredeljenje rekao je da ima one koji nisu vezani za Beogradi koji, kako kaže, tzv. Kosovo smatraju državom.

Kurti je u prvom intervjuu za KTV, nakon što je CIK saopštila prve preliminarne rezultate proteklih izbora, rekao da bi bilo “nemoralno razgovarati sa Srpskom listom, kada su tu Rašić i Nikolić”, koji su mu poželeli pobedu na izborima”.

Lider Pokreta Samoopredeljenje kaže da još nije razgovarao sa predstavnicima Srba, ali je dodao: “Imamo Srbe na Kosovu koji kažu ‘Ustav Republike Kosovo’. Sa njima ću početi razgovore”.

Smatra da je dobro proveriti da li je Srpska lista spremna da glasa za to da u buduću vladu uđe predstavnik Srba van te liste.

Kurti je rekao da će vladu formirati sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe, i da će ona imati 12 ministarstava, a kao razlog zbog kojeg smatra da u njoj ne treba da budu predstavnici Srpske liste, navodi da oni ne mogu da dopru do drugih Srba, poput Nenada Rašića, kojeg, kako je rekao, poznaje.

Smatra da je najbolje da Srpska lista i DPK, Kadri Veseljija, budu u opoziciji, jer to, kaže, “nisu stranke, već su to države”.

“Da bismo imali demokratsku izgrađenu države, potrebno nam je da Srpska lista i DPK budu u opoziciji”, kaže Kurti.

Razgovore o formiranju vlade će, ističe, započeti sa DSK, a zatim i sa dugim strankama.

Kada je o Srbiam reč, Kurti je zapitao zašto bi u vladu, na primer, uzeo (Nenada) Rikala kad, kako kaže, ima “ove, ima Nenada Rašića”.

Ne smatra da je to pritisak na Srpsku lisu, već, kako kaže, “oslobađanje” od Beograda.

Ne može, dodao je, da ne prefirara više Srbe koji ne govore „Kosovo i Metohija” ili „privremene kosovske institucije”, koji Oslobodilačku vojsku Kosova nazivaju teroristima.

“Moramo da budemo jasni. Prvo moramo napasti ono što je dobro”, rekao je Kurti.

Govoreci o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da će, kada preuzme vladu, preispitati sve do sada postignute sporazume u tom procesu.

Prema njegovim rečima, da bi se znalo kako nastaviti dalje, mora se znati šta se događalo u prošlosti i na kojim pozicijama su ovi sporazumi sada.

Podsetio je da je bio protiv dijaloga uz posredovanje Brisela, koji je bio zatvoren i vodio se između, kako kaže, “šefova država”.

Dodao je da će dijalog započeti sa “kosovskim Srbima”, a za Briselski sporazum, koji naziva “sporazum Tači-Dačić” je rekao da je štetan.

Govoreći o ukidanju nametnutih sto odsto uvećanih taksi za proizvode iz Srbije i BiH,Kurti je rekao da “to nije politika Samoopredeljenja”, ali da smatra da ga treba regulisati na principu reciprociteta.

Rekao je i da tokom današnjeg susreta sa ambasadorom SAD u Pristini nije bilo govora o taksama.

Kurti je najavio da će se u četvrtak sastati sa Isom Mustafom i Vjosom Osmani kako bi razgovarali o postizbornoj koaliciji.

Ukoliko sa DSK-om ne budu mogli da formiraju koaliciju i vladu, Kurti smata da treba ponovo ići na izbore.

(Tanjug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0