in

U kovid bolnici u Vranju 17 pacijenata

VRANJE –

Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu je nestabilna kažu epidemiolozi, jer se povećava broj novoobolelih od koronavirusa. U kovid ambulanti dnevno se pregleda po osamdesetak pacijenata, a od toga je trećina prvih pregleda, povećava se i broj hospitalizovanih pacijenata u kovid bolnicama. Štab za vanredne situacije apeluje na građane da poštuju sve preventivne mere zaštite od koronavirusa.

Od prošle nedelje u Vranju počinje da se beleži svakodnevno porast novoobolelih, od 72 registrovanih, četvoro je novozaraženih u Vranju, Bujanovcu i Preševi. Nemanja Jovanović, član Štaba za vanredne situacije u Vranju kaže za RTS da je epidemiološka situacija povoljnija u odnosu na prethodni period, jer je smanjen broj pregleda u kovid ambulanti i broj hospitalizovanih u kovid bolnici.

“Ne možemo da kažemo da je situacija stabilna, jer postoji lokalna transmisija virusa, što nas podseća da budemo odgovorni i primenjujemo mere zaštite”, kazao je Jovanović.

I dalje se na teritoriji grada, dodaje, primenjuju posebne mere, obavezno nošenje maski, zabrana organizovanja svečanosti, održavanje fizičke distance i prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata.

“Nadležne službe redovno kontrolišu sprovođenje propisanih mera zaštite i reaguju ako se mere ne poštuju. Gradski štab za vanredne situacije prati situaciju na terenu i u skladu sa okolnostima donosiće i rigoroznije mere ako se postojeće ne budu poštovale. Važno je da u ovoj situaciji budemo jednistveni i shvatimo ovu borbu kao zajedničku borbu sa virusom”, kazao je

U kovid bolnici je trenutno 17 pacijenata, sa respiratornim infekcijama i upalama pluća. Među decom i zaposlenima u školama nema obolelih.