in

U Tirani potpisan sporazum o pružanju finansijske pomoći takozvanoj Preševskoj dolini

TIRANA –

Albanski premijer Edi Rama, ocenjuje da je vašingtonski sporazum događaj godine i za Beograd i za Prištinu. On je u Tirani, na početku zajedničke sednice albanske i privremene Vlade u Prištini, rekao da je dijalog jedini instrument za postizanje pametnog rešenja. Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti, izjavio je da dijalog sa Beogradom ostaje izazov za Prištinu.

Na istom mestu, Rama je rekao i da će Drač praktično biti kosovska luka, na šta je reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, ocenjujući da Rama tom izjavom nastavlja napore za stvaranje velike Albanije.

On je ocenio i da neće biti reakcija iz Evropske unije na tu Raminu izjavu.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj Stubla izjavila je danas u Tirani da bi trebalo pružiti veću podršku Albancima iz Preševa, Medevđe i Bujanovca koji su, kako je rekla, diskriminisani, zbog čega je pozdravila danas potpisani sporazum sa Albanijom o pružanju finansijske pomoći takozvanoj Preševskoj dolini.

Ona je na zajedničkoj sednici albanske vlade i privremenih vlasti u Prištini rekla da su Albanci u tim opštinama diskriminisani, da se krše njihova osnovna prava i da je njihovo postojanje svedeno na minimum, a da isto važi i za Albance u Crnoj Gori, prenosi prištinski portal Zeri.

“Vreme je da učinimo nešto za one Albance koji su ostali van naših granica, a čije su oči uprte u nas”, rekla je ona.