in

Varheji: Predlog da se mobiliše do 9 milijardi evra za Ekonomsko investicioni plan za Balkan

“Komisija predlaže da se mobiliše do 9 milijardi evra pod

IPA 3
u peridou od 2021. do 2027. godine za finansiranje Ekonomsko investicionog plana za zapadni Balkan”, najavio je Varheji.

On je u obraćanju Spoljnopolitičkom odboru Evroopskog parlamenta naglasio da Plan treba da ojačan regionalnu saradnju i trgovinu, što je u cilju približavanja ZB jedinstvenom tržištu EU.

“Regionalna ekonomska integracija nije skretranje sa evropskog puta več integralni deo pristupnog procesa regiona”, kazao je Varheji.

Komesar za proširenje ocenio je da trenutno postoji ogroman jaz između ekonomskog razvoja zapadnog Balkana i EU.

“Što brže ga zatvorimo brže ćemo videti otporne, jake i održive tržišne ekonomije u regionu, sposobne da sarađuju i integrišu se u EU ekonomije”, kaže Varheji.

On je najavio da se ključne investicije u regionu odnose na ransportno povezivanje glavnih gradova, prelazak na održive izvore energije, pitanje zaštite životne sredine, digitalnu infrastrukturu i konkurentnost privatnog sektora.

Dodao je da bi investicioni kapaciteti regiona bi trebalo da budu podržani i kroz novi Garantni fond za zapadni Balkan sa ambicijom se se potencijalno privuku investicije do 20 milijardi evra.

“Jačanje investicija i ekonomskog rasta u regionu je jedino moguće ukoliko zemlje primene fundamentalne reforme posebno u oblastima jačanja vladavine prava, borba portiv korupcije i bolje javne administracije”, zaključio je Varheji.

Srbija ima mogućnost da otvori poglavlje 8

Varheji kaže da Srbija u narednom periodu ima mogućnost da otvori poglavlje 8 koje se odnosi na politiku konkurencije.

“Imamo sve mogućnosti da sa Srbijom otvorimo poglavlje osam. To je povezano i sa Ekonomsko investicionim planom”, kaže Varheji.

Poglavlje 8 u pristupnim pregovorima Srbije odnosi se na usklađivanje zakona o zaštiti konkurencije s praksom EU. On treba da obezbedi pravnu sigurnost za sve učesnike na tržištu i sigurnost planiranja dugoročnog poslovanja svih učesnika na tržištu.

Takođe se odnosi na zaštitu kapitala od zabranjenog uticaja dominantnih učesnika na tržištu, privrednih kartela ili nedozvoljenog spajanja privrednih društava, s ciljem kontrolisanja ili istiskivanja drugih učesnika s tržišta.

Kosovo da ispuni kriterijume za ukidanje viza

Varheji je izjavio da Kosovo mora da nastavi sa ispunjavanjem svih kriterijuma za ukidanje viza u naveo da Evropska komisija ostaje posvećena tom procesu.

Varheji je to rekao na sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i dodao da EK ostaje posvećena omogućavanju liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

“Pozivamo Kosovo da i dalje obezbedi da svi uslovi budu ispunjeni”, rekao je Varheji.

On je pohvalio ukidanje taksi od 100 odsto, koje je Priština bila uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, rekavši da je to vratilo Prištinu i Beograd u dijalog.

Ipak, rekao je KiM nije uspelo da postigne napredak u reformama na putu ka EU.

“Politički kontekst na Kosovu tokom protekle godine bio je nestabilan i nije bio povoljan za napredak u reformama vezanim za EU. Da bismo fokus vratili na te reforme, narednih dana ćemo zajedno sa Avdulahom Hotijem pokrenuti drugu fazu evropske agende reformi”, rekao je Verheji, prenosi Kljan kosova.