in

Večeras mandatar, uskoro i vlada, Vučić najavljuje neočekivano

Zasad nije poznato ni ko će biti koalicioni partneri SNS u toj vladi.

Šef države je ranije najavljivao više opcija, kako vladu SNS sa manjinama, koaliciju sa SPS-om, koaliciju sa SPAS-om, kao i koncentracionu vladu, ali je u međuvremenu, čini se, prva najmanje verovatna, a sa poslednjom se najmanje spekuliše.

Vučićevom obraćanju u Palati Srbija, prethodiće sednica Predsedništva SNS, a moguće je da će posle nje naprednjaci znati ko će od njih biti u Nemanjinoj 11.

Mediji su do sada “sastavili” više vlada, s tim što su neke od aktuelnih ministara “videli u većini tih “slagalica”, uključujući Sinišu Malog, Zoranu Mihajlović, Branislava Nedimovića, ali i Maju Gojković, Gorana Vesića, Marka Čadeža.

Vučić je, međutim, u intervjuu za austrijske medije tokom vikenda rekao da će preporučiti značajnije promene nego što se očekuje.

Tada je rekao i da formiranje vlade nije lako, jer, kaže, i u njegovoj stranci postoje osobe koje misle da imaju zakupljenu ministarsku fotelju.

U to veruju, primetio je Vučić, i druge stranke, iako SNS ima jasnu većinu u skupštinu.

“Bilo je mnogo korupcije i mnogi su loše ili uopšte nisu radili. Zbog toga ću preporučiti značajnije promene nego što se očekuje, a to će se moći videti narednih dana”, rekao je Vučić.

Izboru vlade prethodiće svakako izbor skupštinskog rukovodstva, što se očekuje ove sedmice, a time se stiču uslovi i da se izabere kabinet novog premijera, što će se, najverovatnije, dogoditi iduće sedmice, čime će biti zaokružen izborni proces, započet 21. juna, kada je, na parlamentarnim izborima, SNS osvojila više nego ubedljivu većinu.

Odmah po formiranju, novu Vladu Srbije, ali i poslanike sačekaće pune ruke posla, budući da su neke teme već najavljene, a pojedine se već podrazumevaju, kao što su rasprava o budžetu za narednu godinu i nastavak procesa evropskih integracija.

Nedavno je i sam Vučić najavio da će se, čim bude formirana nova vlada i skupština počne da radi u punom kapacitetu, pred poslanicima naći tema Kosova i Metohije.

Pred državom su i izazovi pandemije korona virusa koja je u toku, a možda će se pred novom većinom naći i promena Ustava.