in

Bar trojica sveštenika u POLICIJI, jednom od njih ODREĐENO ZADRŽAVANJE, narod opet u HILJADAMA NA ULICI

Bar trojica sveštenika privedena su tokom jučeraš njih protestnih litija u crnogorskim gradovima, pišu tamošnji mediji, koji naglašavaju da je jedan od njih i zadržan u policijskom pritvoru.

Kako pišu “Vijesti”, sveštenik Mirčeta Šljivančanin zadržan je sinoć u podgoričkoj policiji, a danas će biti saslušan u Tužilaštvu.

I sveštenik Željko Ćalić zadržan je u stanici policije Danilovgrad zbog održavanja litije u tom gradu, saopšteno je iz Crkvene opštine tog grada. Iz Crkvene opštine Danilovgrad saopštili su i da je ispred prostorija OB Danilovgrad došlo nekoliko građana da “na miran način izraze protest protiv ovog čina”.

U Danilovgradu je, kao i u više drugih crnogorskih gradova, organizovana protestna litija. Mere Nacionalnog koordinacionog tela Crne Gore zabranjuju skupove od više od 200 građana.

Juče je saslušan i protojerej stavrofor Darko Pejić, kojem je nakon molebana u ckrvi svetih Apostola Petra i Pavla sinoć u Bijelom Polju uručen poziv na informativni razgovor. Ispred lokalne policijske stacnie sinoć se okupilo više desetina građana, koji su došli da podrže sveštenike. Oni su se nakon petnaest minuta mirno razišli.

Foto: Crkvena opština Danilovgrad / Privatna arhiva
Ispred Odeljenja bezbednosti u Danilovgradu

Inače, protestne litije, koje se u Crnoj Gori održavaju od početka 2020 godine, juče su obnovljene nakon karantinskog perioda zbog korona virusa. Uprkos zabrani okupljanja više od 200 građana, brojni vernici okupili su se juče u gotovo svim crnogorskim gradovima, kako bi iskazali negodovanje kontroverznim zakonom o slobodi veroispovesti, koji je crnogorska skupština donela krajem prošle godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0