in

Grupa srpskih državljana ŠEST MESECI ZAROBLJENA NA KRUZERU, po povratku u domovinu dočekali ih ŠLJIVOVICOM

Na Aerodrom “Nikola Tesla” sletela je sinoć oko 22.30 grupa od sedmoro srpskih državljana koji su šest meseci bezuspešno pokušavali iz Singapura da se vrate u domovinu, prenose “Novosti”.

Kada je krajem prošle godine u Kini proglašena epidemija virusa korona, oni su se kao zaposleni u jednoj Nemačkoj kompaniji na brodu broj šest, našli u ovoj dalekoj azijskoj zemlji. Osim njih, na kruzeru su bili i gosti. Put ih je onda vodio od Singapura do Kine, pa ponovo u Singapur, plovili su oko Malezije, pa do Indije, Grčke, Nemačke, da bi na kraju stigli do Srbije.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Aerodrom Nikola Tesla

Poslednji dan svog “proputovanja” proveli su u autobusima kojima su osam sati putovali od severa Nemačke, odnosno od Bremenhavera do Frankfurta, čija udaljenost iznosi 600 kilometara, a potom su se avionom u 20.00 uputili u Srbiju.

Na aerodromu su ih dočekale njihove porodice i prijatelje, koji su ih spremno i sa flašom rakije čekali, jer, kako kažu, tako su naručili.

– Mi smo 8. decembra iz Singapura otplovili za Hongkong, a potom se vratili nazad. Već početkom ove godine dobili smo nalog da otpustimo sve goste s broda, što smo i učinili. Ostali smo sami, ali smo i dalje radili. Devojke koje su bile u kuhinji su spremale hranu, a mi ostali smo čistili – vidno iscrpljena govorila je Kristina sinoć na aerodromu.

Nakon što je proglašena pandemija virusa korona, zbog koje su države zatvorile svoje granice, nisu znali gde će ni kako će, jer, kako kažu, od kompanije nikakve instrukcije nisu dobijali, samo prazna obećanja da će njihov problem brzo biti rešen. Nadali su se da će se uskoro “dokopati” kopna. Plovili su neko vreme oko Malezije, a potom su, krajem januara, kažu, jedva dobili dozvolu da pređu preko Sueckog kanala i upute se ka Evropi, odnosno Grčkoj.

– Prvobitno je trebalo 5. aprila da krenemo iz Atine u Beograd, međutim samo smo prebačeni sa broda šest na kruzer pet, a jedna grupa naših zaposlenih je tada poslata kućama. Mi ostali smo shvatili da našim mukama i dalje nije kraj. Potom su nas obezbedili lekovima za dva meseca, što je nama, u stvari, bila potvrda da ostajemo tu gde jesmo – nastavlja naša sagovornica.

Naš i državljani dočekani su šljivovicom, kako su i tražili Foto: Mitar Mirović / RAS Srbija
Naš i državljani dočekani su šljivovicom, kako su i tražili

U Grčkoj su bili do kraja maja, a kada je konačno trebalo da krenu u Srbiju, ipak su ih uputili u Nemačku. Kristina se sa svojima za to vreme retko čula iako ima dve srpske kartice. Razlog tome je, kaže, blokiranje svih naših mreža.

Kako priča, sav taj period primali su minimalac u iznosu od 600 evra, dok im je regularna plata oko 2.200, zavisno od pozicije. Zaraženih virusom korona nije bilo, ali je u Atini jedan muškarac imao problem sa slepim crevom, pa je hitno hospitalizovan.

Među zaposlenima bilo je i Turaka, koji su se u Istanbulu iskrcali, dok je kompanija Ruse i Ukrajince iz Bremenhavera poslala autobusima kući, nisu im ni čarter-let obezbedili.

Bonus video: Pitali smo crnogorske studente šta misle o potezu vlade Crne Gore da zatvori granicu za Srbe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0