in

Hitno sprovesti usaglašeni aranžman sa MMF

Predsedništvo HDZ BiH danas je sa sednice u Mostaru uputilo poziv na hitno sprovođenje usaglašenog finansijskog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), uz napomenu da taj dogovor i njegova raspodela moraju biti ispoštovani da bi se sprečio ekonomski i privredni pad na svim nivoima u BiH, piše Srna.

– Pokušaj tihog ustavnog i institucionalnog udara kroz eliminisanje kantona u raspodeli sredstava, neće biti dozvoljen. Finansijska likvidnost i podrška privredi s ciljem što bržeg oporavka mora biti dostupna i osigurana za sve nivoe na prethodno usaglašen način – saopšteno je iz HDZ BiH nakon sednice Predsedništva stranke, prenosi Srpskainfo.

Predsedništvo HDZ BiH osudilo je kršenje zakona i zakonskih procedura, kao i pokušaja derogacije Ustava u izboru članova Centralne izborne komisije (CIK), koja mora ispunjavati neophodne zakonske preduslove i biti odvojena od političkog uticaja.

– Političke manipulacije u režiji određenih parlamentarnih stranaka imaju za cilj da potpuno ovladaju ovom institucijom i pri tome da utiču na izborni proces, što predstavlja grubo kršenje demokratskih normi i prakse – navode iz HDZ BiH.

U saopštenju se dodaje da nelegalno i nelegitimno telo pod političkim uticajem mora da bude predmet osude u svakom demokratskom društvu i u hitnom postupku biti vraćeno u zakonske okvire.

Predsedništvo HDZ BiH pozvalo je zvaničnike svih nivoa vlasti i nadležne institucije na dogovor i osiguravanje uslova za provođenje lokalnih izbora i politički dogovor za održavanje izbora u gradu Mostaru.

U saopštenju se napominje da svi zakonski preduslovi moraju biti do kraja ispoštovani da bi izborni proces bio demokratski proveden i zakonski transparentan

– Dosadašnji pregovori moraju imati svoj konačni epilog u parlamentarnoj proceduri u skladu sa odlukama Ustavnog suda kako bi grad Mostar napokon dobio neophodne preduslove za održavanje izbora – dodaju iz HDZ BiH.

Na današnjoj sednici, kojom je predsjedavao lider HDZ BiH Dragan Čović, Predsedništvo HDZ-a BiH imenovalo je Centralni izborni štab i Izvršni izborni štab HDZ-a BiH za pripremu i organizovanje lokalnih izbora u BiH, te izbora u Hrvatskoj za 11. izbornu jednicu.

Iz HDZ BiH ističu da je njihov ključni prioritet evropski put i da fokus mora biti vraćen bez obzira na razne blokade, te ponovo izražavaju zahvalnost Vladi i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću za pomoć BiH na putu evropskih integracija.

Predsjedništvo HDZ BiH odbacilo je “pokušaje nametanja i etiketiranja hrvatskog naroda kroz politički instruisane rezolucije i stvaranja lažne slike o cijelom narodu”.

– HDZ BiH i hrvatski narod nedvosmisleno osuđuju sve totalitarizme, fašističke i komunističke zločine i saoseća sa svim žrtvama koje je zadesila tužna sudbina, bez obzira na njihovu veru ili nacionalnost. Svaki zločin mora biti beskompromisno osuđen i ne sme biti predmet političkog obračuna s bilo kim – dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0