in

“Imate pravo da budete ponosni i zadovoljni”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednikom Evropske narodne partije Donaldom Tuskom.

Vučić je fotografije sa video konferencijskog razgovora objavio na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je izrazio uverenje da će ključni prioritet buduće Vlade biti kredibilan, odgovoran i još snažniji nastavak evropskog puta.

Vučić je upoznao sagovornika sa situacijom u zemlji prouzrokovanom pandemijom virusa KOVID-19.

– Imamo moderne laboratorije za testiranje i precizno određivanje prisustva virusa. Testirali smo veliki broj ljudi, mnogo više nego neke zemlje u regionu. Želeli smo da spasimo ljudske živote. Sada su nam granice otvorene. Država je uspela da pruži ekonomsku podršku malim i srednjim preduzećima i gradjanima posle pandemije. Srbija ima veoma dobar fiskalni sistem i može to da izdrži. Zadovoljni smo i ja i građani Srbije ekonomskom situacijom u zemlji – naglasio je predsednik.

Tusk je rekao da je pandemija prouzrokovala veliku krizu u svetu, kako ekonomsku tako i političku.

– Veoma sam zadovoljan što su se građani u pojedinim zemljama ponašali odgovorno. Možete da bude ponosni što je Srbija uspešno prebrodila ovu krizu. Najvažnije je da su građani zadovoljni ekonomskom situacijom – istakao je Tusk.

Vučić je obavestio Tuska o izbornim uslovima i političkim kandidatima za nastupajuće izbore, a predsednik ENP je Vučiću poželeo sreću na predstojećim izborima.

U video razgovoru učestvovala je i ministar za evropske integracije i internacionalni sekretar SNS Jadranka Joksimović.

Razgovor sa ambasadorom Belorusije

Predsednik Srbije se pre toga sastao sa ambasadorom Belorusije u Beogradu Valerijem Briljovom.

Vučić je na Instagram nalogu Budućnostsrvijeav objavio fotografije sa sastanka. Rekao je i da je jak impuls razvoju srpsko-beloruskih veza dala prošlogodišnja zvanična poseta predsednika Lukašenka, doslednog i pouzdanog prijatelja naše zemlje.

On je naglasio da se to prijateljstvo posebno manifestuje snažnom podrškom Belorusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Zamolio je ambasadora da uputi pozdrave predsedniku Lukašenku.

Dvojica sagovornika su konstatovali da je, posle epidemije korona virusa, najvažnije usmeriti aktivnosti na društveni i ekonomski oporavak. Vučić je izrazio spremnost da, ukoliko je potrebno i u okviru postojećih mogućnosti, Srbija uputi medicinsku pomoć Belorusiji.

Vučić i Briljov su razgovarali o konkretnim koracima za jačanje ekonomske saradnje, a ambasador je izneo nekoliko predloga za saradnju srpskih i beloruskih kompanija, kao i za plasman srpskih proizvoda na belorusko tržište, što bi uvećalo spoljnotrgovinsku razmenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0