in

Lajčak o dijalogu Beograda i Prištine: Evropska unija mora “ruku pod ruku” sa SAD

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine ne smatra da je prepreka to što dolazi iz zemlje koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost lažne države Kosova.

U dijalogu Beograda i Prištine Evropska unija mora ići “ruku pod ruku” sa Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. On je za austrijsku agenciju APA rekao da razmena teritorija nije na dnevnom redu.

– Videli smo vrlo snažnu negativnu reakciju na zamenu teritorija u drugim zemljama regiona, kao i u zemljama EU. To me dovodi do zaključka da to nije na dnevnom redu niti bi trebalo da bude na dnevnom redu – naglasio je Lajčak, prenosi Kosovo onlajn.

On je ukazao da je potreban dogovor koji smiruje situaciju i ocenio da su reakcije na ideju razmene teritorija pokazale “vrlo jasno” da bi to donelo “upravo suprotno”. Lajčak nije želeo da komentariše glasine o “tajnom dogovoru” o razmeni teritorija između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija.

– Ne radim na osnovu glasina – izjavio je Lajčak i dodao da u svakom slučaju nije video takav plan.

On je, takođe, odbio da komentariše da su SAD, preko specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, bile umešane u pad kabineta Albina Kurtija, što je i sam Kurti nedavno tvrdio.

– Sjedinjene Države su uvek bile najvažniji međunarodni partner EU na Kosovu – rekao je Lajčak.

On ulogu EU i njegovu ličnu u dijalogu Beograda i Prištine vidi pre svega u ulozi posrednika. Ne smatra da je prepreka to što dolazi iz zemlje koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, čak to vidi kao “priliku” i dodaje da ne predstavlja Slovačku, nego celu EU. Specijalni predstavnik EU smatra da Unija što pre da donese odluku o liberalizaciji viza za Kosovo, ali nije želeo da odgovori na pitanje koje su to zemlje čija podrška trenutno nedostaje za takvu odluku. On je rekao da se trenutno pregovara o tom pitanju i da je “apsolutno optimističan” da će dogovor uskoro biti postignut.

Na pitanje kakav bi rezultat želeo na kraju svog mandata, Lajčak je odgovorio da je neke stvari kakše reći, nego postići.

– Cilj je imati pravno obavezujući sporazum dve strane koji razjašnjava sva otvorena pitanja, da je u skladu sa međunarodnim pravom i da je prihvaćen i priznat od obe strane, u regionu, ali i u svim državama članicama EU. Nema razloga da se proces odlaže, ali na kraju je kvalitet važniji od brzog dogovora – rekao je Lajčak.

Kada je reč o ulozi drugih globalnih igrača na Zapadnom Balkanu, on je izrazio uverenje da “niko ne može ponuditi ono što nudi EU – da čitav region bude deo Evrope”. Lajčak je ukazao da je kriza izazvana korona virusom pokazala da EU mora da bude “brža i vidljivija” na Zapadnom Balkanu. On je priznao je da EU nije uvek bila najbrži igrač, imajući u vidu i sporost u pružanju pomoći u epidemiji korona virusa. Međutim, prema Lajčakovoj oceni, Brisel je najpouzdaniji i stabilan partner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0