in

REZOLUCIJA PODELILA JAVNOST Na sceni antifašizam ili izjednačavanje žrtve i zločinca

Rezolucije u Parlamentarnoj skupštini BiH uglavnom su prolazile bez političke pompe, sve dok na dnevni red nije došla Rezolucija o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

Možda bi i ovaj dokumet bio zaboravljen za dan, da za sve nije bila povod misa koju je Katolička crkva organizovala u Sarajevu za ustaše koje su, u znak odmazde, na Blajburškom polju pobili partizani na kraju Drugog svetskog rata. Nekoliko dana nakon te mise, Predstavnički dom je, bez glasova HDZ i bez glasova koalicije iz RS okupljene oko SNSD, usvojila rezoluciju, koja je odmah stupila na snagu, piše Srpskainfo.

Hrvatski poslanici su sve to shvatili kao napad na sve njih, želeći da se u rezoluciju ugrade sve žrtve totalitarnih režima, pa i jugoslovenskog komunističkog, pritom ignorišući činjenicu da su komunisti bili antifašisti.

Kada je reč o Srpskoj, prašina se podigla kako zbog teksta dokumenta, tako i zbog činjenice da su za nju glasali SDS i PDP. U preambuli rezolucije, koja je nekolio puta menjala ime, a kasnije dopunjena amandmanima, ističe se „ponos zbog antifašističke tradicije građana BiH – Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih“.

Na ovoj rečenici su najviše zamerili iz SNSD uz obrazloženje da je neobjašnjivo kako su Bošnjaci antifašistički narod ako nisu postojali u Drugom svetskom ratu, jer su tada bili muslimani i nisu bili ni zaokruženi kao narod. Takođe, u rezoluciji se nigde decidno ne pominje genocid nad Srbima, Jasenovac, Garavice i druga stratišta.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Nigde se ne pominju žrtve u Jasenovcu, Garavici i na drugim stratištima.

Zato je u rezoluciji prošlo da Predstavnički dom poziva Predsedništvo i Savet ministara BiH da, zbog blajburške mise, sazovu mešovitu komisiju sa Svetom Stolicom i da Predsedništvo i Ministarstvo spoljnih poslova obavijeste Hrvatsku da su za BiH neprihvatljive organizacije bilo kakvih događaja vezanih za Blajburg na teritoriji BiH. Takođe, poslanici izražavaju saučešće svim žrtvama ustaškog režima, a rezoluciju će dostaviti Evropskom parlamentu.

Amandmani SNSD i Srpskog kluba poslanika, kojima je traženo da se precizira da su na teritoriji BiH žrtve genocida bili Srbi, Jevreji i Romi, da se izbaci tekst koji govori o „istorijskom revizionizmu“, te da se doda formulacija da tek u današnjoj BiH žive Bošnjaci i ostali narodi – odbijeni su.

Takođe, umesto što se u rezoluciji proziva samo Katolička crkva, amandmanom je predloženo da se sve verske organizacije u BiH uzdrže od tema koje izazivaju kontroverze u javnosti i vređaju osećaje drugih naroda, ali ni to nije prihvaćeno.

Zato je podršku dobio amandman Dragana Mektića (SDS) o jasenovačkoj dokumentarnoj građi, „koju je vlast u RS predala Hrvatskoj“.

– Taj materijal sam poslao u Muzej Holokausta u Vašingtonu i o tim dokumentima sada brinu Jevreji, a svojevremeno su mogli završiti u rukama SFOR i biti premešteni u Zagreb. Rezolucija je neviđena podvala i potpuna revizija istorije, u funkciji bošnjačke političke elite. Sramna je uloga i poslanika SDS i PDP u vezi sa izglasavanjem ovog akta – odgovorio je lider SNSD i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Milorad Dodik Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Milorad Dodik

Istovremeno, šef Srpskog kluba poslanika Nenad Stevandić kaže za Srpskainfo da su SDS i PDP prihvatile amandmane US i SNSD, ali da su odbijeni od ostalih partija zbog „koketiranja sa SDA, koja je čak pokušala da uvrsti priču o četničkom režimu, što ne postoji, jer je to bio pokret“.

– Usvojena je rezolucija koja je porazna za nas koji predstavljamo narod koji je najviše postradao i koja govori da su žrtve bili neki građani BiH, što je politika SDA. Ali, SDA ima CIK koaliciju sa SDS i PDP, s kojom usvaja sve ono što ne ide u Dom naroda BiH, a samo ono što ide, dogovara sa SNSD i HDZ. Sve nas vrti u krug, to ne valja. Na taj način su degradirane srpske žrtve i Rezolucija NS RS iz 2015, koja precizno govori o zločinima NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima. Dokumet PS BiH nije iskreno antifaštički; u Sarajevu postoji škola koja se zove po Mustafi Busuladžiću, plus 40 ulica u FBiH po ustaškim zločincima. Treba znati da je broj muslimana koji su poginuli u redovima NDH mnogo veći od broja muslimana koji su poginuli u partizanima. Grozan papir – zaključuje Stevandić.

Predsednik PDP Branislav Borenović na konferenciji za novinare nije se mnogo osvrtao na optužbe iz SNSD i US, ali je poručio da SNSD očigledno ne želi da se zameri HDZ i Draganu Čoviću.

Branislav Borenović Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Branislav Borenović

– Neverovatno je da ta vrsta nezameranja prema HDZ ide do te mere da nisu smeli podržati rezoluciju kojom se poštuju žrtve ustaških, fašističkih režima, kojom se osuđuje blajburška misa i traži da se hrvatski Sabor ne upliće u organizaciju bilo kakvih događaja u BiH koji vređaju žrtve. Ali, znam da Dodik već 20 godina nosi hipoteku predaje jasenovačke građe. Ta hipoteka je za njega bolna i večna – ocenio je Borenović.

„Ustaške glavešine kao nacionalni heroji“

Sociolog i univerzitetski profesor iz Mostara Slavo Kukić kaže da nikako ne može da prihvati da za rezoluciju, kojom se osuđuju svi fašistički režimi i filozofije, glasaju ljudi iz SDA koji su zaslužni za pretvaranje nekih od ustaških glavešina iz reda muslimana (tada nije bilo Bošnjaka) u nacionalne heroje.

– I danas u Sarajevu imate 13 ulica koje nose ime ustaša iz reda muslimana, a koje bi Bakir Izetbegović i njegov politički i ideološki krug rado izvadili iz toga – kaže Kukić za Srpskainfo.

Kada je reč o onima koji su bili protiv rezolucije, Kukić smatra neshvatljivim da se može biti protiv bilo kog dokumenta koji se tiče žrtava fašističkih režima.

– U pozadini su sasvim izvesno ambicije da se u još otvorenijoj formi brane političke filozofije koje su pobeđene u Drugom svetskom ratu, na strani Sila osovine, kao što Dodik i politika u Srbiji pokušavaju prikazati četnički pokret i Dražu Mihailovića. Ali, isto tako, da se ustaški pokret pokušava prikazati kao pokret za nacionalnu slobodu hrvatskog naroda, kako je to ovih dana pokušala da uradi hrvatska evroparlamentarka, gospođa Zovko – kaže Kukić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0