in

Sve je spremno za malu maturu, TESTOVE ČUVAJU KAMERE I POLICIJA, a nadležni tvrde da skoro NIKO NE ZNA SVE ODGOVORE

Tri dana pre polaganja prvog testa male mature svi imaju nedoumice. Učenici one u vezi sa gradivom, a roditelji u vezi sa bezbednošću dece na ispitu, dok nadležni brinu o tome da testovi ostanu netaknuti do otvaranja pred učenicima. Neke od tih nedoumica za Jutarnji program RTS-a rešio je Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Milan Pašić kaže da je sve spremno, da se čeka utorak, dan distribucije. Ove godine je, ističe, centralizovana štampa, priprema, distribucija u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, tako da nema više eksternih štamparija i razloga za nekim propustima koje su se dešavale ranijih godina, jer je sve na jednom mestu.

Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija
Ovako je izgledala mala matura 2019.

Ističe da je svaka faza od pripreme, čuvanja i distribucije testova specifična i po posebnim nadzorom.

– Od same faze formiranja komisija koje se bave izradom zadataka, njihov ulazak u tu bezbednosnu zonu u Zavodu koja je pod kamerama, gde ne mogu da unesu telefone, ništa drugo osim olovke i papira, jer je sve pod kamerama. Nakon toga sledi, faza same štampe, koja je takođe u toj prostoriji. Ove godine imamo novi štampač odnosno novu štampariju koja je takođe pod nadzorom kamera – objašnjava Pašić.

Dodaje da, nakon toga sledi pakovanje testova u sigurnosne kese, a zatim u sigurnosne kutije sa zatvornicama, a kasnije distribucija od strane pošte u sigurnosnim kavezima ili vozilima koja su u pratnji policije.

Ko zna sva pitanja testa

Na pitanje ko u ovom trenutku zna pitanja testa, Pašić odgovara da pri Zavodu postoji komisija i da su oni zaduženi za samu izradu testa i da oni ne ulaze u to i da nadgledaju taj proces kao ministarstvo.

Ističe da ni svaki član komisije ne zna ceo test, već određeni deo zadataka i da se zadaci na kraju selekcionišu i stavljaju u završni ispit.

Ministar je sugerisao da bi deo testa koji se odnosi na gradivo iz poslednja tri meseca nastave trebalo da bude jednostavniji i Pašić naglašava da veruju u rad komisije.

– Smatramo da i ako bude neko pitanje iz te oblasti da će biti iz osnovnog nivoa, i da taj nivo treba reši oko 80 odsto učenika. Mislim da su autori testa o tome vodili računa i da neće biti problema – očekuje Pešić.

Polaganje ispita u uslovima pandemije

Objašnjava i kako će izgledati polaganje testa. Navodi da će učionici biti do devet učenika, i sa njima dva dežurna nastavnika.

– Učenici će sve stvari ostaviti ispred učionice. Preporuka je da oni nose maske a za nastavnike je to obaveza. Rastojanje između učenika je dva metra iako je preporuka metar i po, tako da svako može da ima dovoljno prostora – kaže Pašić.

Što se tiče škole u Beogradu u kojoj je jedan dečak zaražen koronom, direktorka je kaže Pašić preduzela sve mere naložene od Gradskog zavoda za javno zdravlje. Učenici, kao i nastavnik koji su bili u kontaktu sa zaraženim su testirani i na svu sreću svi su negativni.

Proba male mature 2020. Foto: Tara Radovanović / Tanjug
Proba male mature 2020.

Navodi da će učenik koji je pozitivan polagati test u avgustovskom roku.

Pašić je apelovao i na roditelje ako imaju ili primete bilo kakve simptome da ne šalju decu u školui da sačekaju avgustovski rok jer ima dovoljno mesta za sve učenike.

Najavljuje i da će 23. juna do 8.00 časova biti rezultati a da nakon toga sledi rok za žalbe.

pročitajte i…

mala matura testovi kombo RAS Biljana Vuckovic, privatna arhiva

Apeluje na učenike da tog jutra dođu naspavani, da doručkuju i da koncentracija bude usmerena na osnovni nivo rešavanja zadataka. Učenici godinama misle da je to lako i fokus prebace na teže zadatke, pa se u osnovnom dešavaju najveće greške.

Bonus video: Pogledajte kako odrasli odgovaraju na pitanja sa male mature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0