in

Vojna vežba “Sadejstvo” u subotu: 2.800 vojnika, 150 vozila, 40 vazduhoplova…

Gostujući na TV Prva, pukovnik ratnog vazduhoplovstva Milan Elenkov najavio je da će na vežbi dejstvovati avio bombama, nevođenim raketnim zrnima sa helikoptera, a projektilima vazduh-zemlja dejstvovaće modernizovani Migova 29.

On je dodao da se u pripremama za ovu vežbu od 1. oktobra već dejstvovalo na poligonima u Čenti i na Pasuljanskim livadama.

Istakao je da značaj prikaza u subotu u sadejstvu kopnene vojske, vazduhoplovstva i specijalni snaga odnosno 63. padobranske brigade.

Rekao je da će u vežbi učestvovati oko 2.800 pripadnika Vojske Srbije, oko 150 borbenih i neborbenih vozila i oko 40 vazduhoplova.

Najavio je i učešće modernizovanog tenka M84, modernizovani BOV-a, kao i oklopnih transportera Miloš i Lazar i istakao da će najveću pažnju izazvati helikopterski desant u kome će u kratkom vremenu učestvovati 11-12 helikoptera sa 120 vojnika.

Kapetan 1. klase 63. Padobranske brigade Mladen Stamenković za TV Prva rekao je da će padobranci izvesti desant sa oko 3.000 metara gde će biti visoko iskakanje, a nisko otvaranje padobrana.

Dodao da će dvojica iskusnih padobranaca sa vojnom i državnom zastavom skočiti i pored bine gde će pored rukovodstva vežbe biti i državni vrh.

Oficiri su se saglasili da je u Vojsci Srbije obuka permanentan, svakodnevni posao i da su pripreme koje traju stalno u poslednjih desetak dana samo intenzivirane.

Dodali su da je najbitnije pokazati sadejstvo jedinica a čitav prikaz je u funkciji odvraćanja od agresije na Srbiju.