in

Antropološko-fotografska izložba “Camera Asiatica” u Senti

Ovom prilikom izložen je deo fotografija koje su nastale tokom antropološke ekspedicije u Vijetnamu. Njeni članovi “išli su stazama” radova antropologa Gabora Varđaša, eksperta za pleme Bru.

Pleme Bru živi na granici između Vijetnama i Laosa. Marija Vivod prva je Evropljanka koja je posetila ovu malu etničku grupu. Izložba je osmišljena sa ciljem da se fotografije prikažu kao most koji spaja različite kulture. One oslikavaju taj prvi kontakt, igru pogleda. Na pitanje šta je želela posebno da istakne, autorka ove izložbe kaže…

“Možda ljubav sa kojom drugi ljudi prihvataju potpune strance u svojim životima i dopuštaju tim strancima da pogledaju kako oni žive”, rekla je ona.

Posebnu lepotu izložbi daju fotografije dece, koja nasmejanih lica gledaju u osobu “iza kamere”. Sa ovom ocenom slaže se i upravnik Gradskog muzeja Atila Pejin.

“Izgleda kao prazna fraza, ali deca su naša budućnost, ona na neki način prikazuju i budući izgled sveta, društva koji se snima”, rekao je Pejin.

Marija Vivod saradnica je strasburške istraživačke jedinice “Dinamika Evrope”. “Camera Asiatica” njena je treća izložba koju Senćani imaju priliku da posete u Gradskom muzeju.