in

Apel vozačima da ne staju na stajalištima autobusa i “žutim” saobraćajnim trakama

Vozači preduzeća svakodnevno se u svom poslu suočavaju sa velikim problemom koji se odnosi na zaustavljanje i ostavljanje putničkih automobila, kao i taksi vozila van zakonom dozvoljenog iskrcaja putnika, na autobuskim stajalištima i “žutim“ saobraćajnim trakama.

Onemogućavanje ulaska autobusa na stajališta, usporava se javni gradski prevoz i sav saobraćaj u gradu. Uz to, ugroženi su i putnici koji ne mogu nesmetano i bezbedno da uđu i izađu iz vozila, a produžava im se i vreme provedeno u javnom prevozu.

Kako bi ovaj problem bio adekvatno rešen, JGSP “Novi Sad“ je pokrenuo zajedničku akciju sa saobraćajnom policijom, komunalnom inspekcijom i Gradskom upravom za saobraćaj i puteve. U tu svrhu, između ostalog, biće aktivirane kamere u autobusima, te će se na osnovu snimaka inicirati prekršajna odgovornost vlasnika vozila, ostavljenog na stajalištu ili u “žutoj“ saobraćajnoj traci.

Podsećamo da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisano da je zabranjeno zaustavljanje ili parkiranje vozila na stajalištu za vozila javnog saobraćaja i na odstojanju, odnosno rastojanju manjem od 15 metara ispred i iza oznake na kolovozu kojim je stajalište označeno.