in

“Demokratija” u Novosadskom pozorištu (AUDIO)

“Istraživali smo da li je u savremenom svijetu demokratija prevaziđena, pregažena. U predstavi imamo jedan set scena tj. poglavlja u kojima se bavimo demokratizacijom društva. Brodski je uzeo taj utopistički autoritaran sistem koji bi se mogao dešavati bilo gde, znači ona ima evropski, čak američki, jugoslovenski i balkanski karakter.

“To preispitivanje demokratije danas donosi suočavanje sa tim dokle je ona stigla, da li je ona zloupotrebljena”.

Akteri predstave su predsednik jedne države, šefica njegovog kabineta, i ministri. Glavnu ulogu tumači gost iz Zagreba Ozren Grabarić.

“Rekao bih da je ovaj “melting pot”, mešavina suludog univerzalnog sna, noviteta na ovom području” rekao je Grabarić.

Arpad Mesaroš izjavljuje da je imao veliku tremu pred početak rada. “Lako je raditi kad reditelj zna šta i ako hoće. Ceo proces je bio divan, o tome sam mogao samo da sanjam”.

Ivana Nikolić jedina je ansambla BDP u predstavi “Demokratija”, rekla je da saradnja više pozorišta daje šansu da proširite vidike u svakom smislu i da je reditelj svakom od glumaca otvorio širok kreativan prostor.

Predstava “Demokratija” počinje da živi pretpremijerno od četvrtka, od petka premijerno, a na repertoaru je pred sam kraj sezone 19. i 20. ovog meseca u Novosadskom Pozorištu.