in

Direktorka KCV: Kriva u ravnom trendu – nema opuštanja

Kako je rekla doktorka Stokić, globalno gledano, taj broj jeste nešto manji nego u decembru prošle godine i početkom januara ove, ali da je praktično broj hospitalizovanih pacijenata u KCV u “ravnom trendu”, da nema većih odstupanja u smislu pada broja obolelih, što je znak da se u KCV hospitalizuju pacijenti sa srednje teškom i veoma teškom kliničkom slikom čije lečenje zahteva dugotrajan boravak u bolničkim uslovima.

“Moram da podvučem da nema opuštanja. Ne možemo proces vakcinacije shvatiti kao rešenje epidemije. I dalje se moramo pridržavati svih mera koje su usmerene na sprečavanje širenja, s jedne strane, i oboljevanja od kovid-19 virusne infekcije sa druge strane”, objasnila je direktorka KCV .

“Ja lično, sam i vakcinisana i revakcinisana, i prošla sam period neophodan za razvoj antitela da bih imala zaštitu, ali i dalje nosim masku, i dalje vodim računa da li boravim u prostoru u kojem ima više ljudi. To, pre svega, podvlačim kao jednu od mera, a ostale su: i dalje nošenje maski, dezinfekcija ruku, sprečavanje okupljanja i korišćenje dezobarijera…”, dodala je dr Stokić.

Vakcinacija i zaposlenih i građana

Prema rečima direktorke KCV, kontinuirano se sprovodi proces vakcinacije i revakcinacije preko 800 zaposlenih u KCV.

“U toku je novi proces vakcinacije za sve naše zaposlene u KCV, ali i treći ciklus koji podrazumeva da je, od pre par dana, KCV je postao i punkt za vakcinaciju stanovništva”, kaže doktorka i dodaje da se vakcinacija vrši prema rasporedu koji dostavlja Ministarstvo zdravlja.

Na lečenju 118 obolelih, 11 na mehaničkoj ventilaciji

U KCV trenutno je hospitalizovano 118 bolesnika obolelih od kovida-19, a jedaestoro od njih je na mehaničkoj ventilaciji.

Zbog doga, kako je objasnila direktorka Stokić, KCV se još uvek koristi dodatnim kapacitetima Klinike za infektivne bolesti i Jedinice za intenzinu terapiju Klinike za infektivne bolesti. Kovid pozitivni pacijenti hospitalizovani su i na Odeljenju abdominalne hirurgije i na Klinici za za rehabilitaciju. Ona je napomenula i da postoji posebna kovid jedinica na Klinici za Ginekologiju i Akušerstvo.

Lečenje i nekovid pacijenata u punom kapacitetu

Na pitanje reportera Jutarnjeg programa kako u ovoj situaciji uspeva da organizuje zdravstveno osoblje, doktorka Edita Stokić je odgovorila je su zaposleni i menadžment te zdravstvene ustanove uspeli da, oslobađanjem pojedinih organizacionih jedinica, krenu u sistem i punog kapaciteta lečenja i takozvanih nekovid pacijenata.

“Naše zdravstvene usluge su sada usmerene, u punom obimu, i na lečenje pacijenata koji su oboleli od drugih bolesti, a nisu u vezi sa kovid-19 virusnom infekcijom”, kaže dr Stokić i napiminje da Urgentni centar KCV koji nije prestajao sa radom od početka epidemije od pre godinu dana, i sada radi punim kapacitetom, kao i specijalistička poliklinika, koja u punom obimu prima zakazani broj pacijenata na ambulantne preglede.