in

E-upis prvaka olakšao postupak i školama i roditeljima

Izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o lekarskom pregledu, predškolskoj ustanovi i mestu prebivališta, koje roditelji dostavljaju lično prilikom upisa đaka prvaka u školu, zamenjeno je sa nekoliko klikova. Drugu godinu zaredom đaci prvaci se upisuju u školu putem sajta “euprava.gov.rs”.

“Roditelj prvo treba da se registruju, a onda posle toga imaju prava da izaberu termin toj školi kojoj pripadaju. Škola ima obavezu da do 1. aprila postavi te termine u kojima će roditelji moći da testiraju decu, a onda od prvog aprila roditelji mogu da izaberu termin”, kaže Filip Kokeza psiholog u OŠ “Vasa Stajić”.

Škole ističu da im je takav sistem upisa đaka prvaka podigao čitavu organizaciju na viši nivo.

“Nama je olakšalo u smislu samo to prikupljanje podataka je mnogo jednostavnije, ima manje papira, em što je bolja evidencija i bolji pregled. Sa druge strane, sam taj dogovor, odnosno komunikacija između roditelja oko tih termina je mnogo jednostavnija, jer ranije ako neki roditelj otkaže termin bilo je nezgodnije u smislu, jer smo trebali da vidimo gde mi imamo termine i slično, a ovako sami vide na sajtu kad može”, kaže Kokeza.

Učitelji i svi zaposleni u školama svakodnevno su na raspolaganju roditeljima koji nemaju pristup računaru ili se ne snalaze sa elektronskim upisom prvaka. Dovoljno je pozvati broj telefona škole i sve nedoumice će se rešiti u najkraćem mogućem roku.