in

Književna nagrada “Dušan Vasiljev” Dragani Mladenović za knjigu “Femicid i druge pesme“”

Dobitnica nagrade „Dušan Vasiljev“ Dragana Mladenović obradila je kroz stihov goruću temu nasilja nad ženama. Za autorku je posebna čast što je napravljena paralela između njenog rada i angažovane poezije Dušana Vasiljeva.

„Ja zaista, kao i on, nastojim da angažovanom poezijom na neke stvari ukažem i ukoliko je moguće, da otvorim prostor za komunikaciju i dalji razgovor na tu temu. U ovom slučaju je to femicid“, rekla je ona.

Prilikom dodele nagrade u Gradskoj kući u Kikindi, predsednik žirija Ivan Radosavljević je naglasio da je reč o oštroj i na momente neprijatnoj poeziji, koja tematizuje ulogu i položaj žena u savremenom društvu.

„Ovako definisanom poetskom zadatku Dragana Mladenović prilazi lucidnom, ironičnom analizom jezičko-istorijske legitimacije ovog nasilja, zatim prelazi na njeno razotkrivanje u slojevima običaja i foklora, da bi se u centralnim i završnim ciklusima ove knjige okrenula našoj sadašnjosti“, kazao je Radosavljević.

nagrada, dusan, vasiljev, 1

Grad Kikinda godinama unazad, kroz nagradu „Dušan Vasiljev“, nastavlja da neguje sećanje na pesnika ekspresionizma, čiji se život prerano završio, naglasila je članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje Milena Živkov.

„Ovo je sjajna prilika da se i ove godine setimo pesnika Dušana Vasiljeva, koji je ostavio značajan trag u srpskoj književnosti. Nagrada nastavlja da živi, a ove godine se knjiga Dragane Mladenović izdvojila u konkurenciji od 142 naslova“, saopštila je ona.

U najužem izboru za nagradu „Dušan Vasiljev“, pored nagrađene knjige, našla su se tri romana i dve zbirke poezije.