in

Kome se izdaje rešenje o obaveznoj kućnoj izolaciji?

Osobe za koje se ustanovi da su pozitivne na koronavirus, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, dužne su da u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su pregledani prijave sve osobe sa kojima su bili u bliskom kontaktu u periodu zaraznosti.

Dr Mirjana Valan, epidemiolog kaže:

“Svaki pacijent koji dođe u kovid ambulantu, koji je pozitivan, popunjava anketu sa određenim pitanjima, bliskim kontaktima, telefonom, adresu. Sve ankete šalju se u Institut za javno zdravlje Vojvodine koji sve osobe koje se nalaze na tom spisku, koji su bliski kontakti, upućuju sanitarnoj inspekciji, tako da bi trebalo da dobiju rešenje sanitarnog inspektora o kućnoj izolaciji”.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine napominju da se dešava da ankete nisu čitko popunjene, da su podaci nepotpuni ili nevažeći što otežava ili u potpunosti onemogućava institucije da urade svoj deo posla do kraja.

Dr Snežana Medić, epidemiolog, Institut za javno zdravlje Vojvodine kaže:

“Jako je bitno da se popune svi podaci u formularu koji se dobija u kovid ambulanti, ako oboleli zanemari i ne stavi te podatke onda podaci o bliskim kontaktima neće biti dostavljeni sanitarnoj inspekciji. Apelujemo da se ti podaci čitko popune da se navedu, da ljudi budu iskreni o svojim kontaktima da pokušaju da se prisete sa kim su sve bili. Trebalo bi po Zakonu o zaštiti stanovništva da navedu jer to su kažnjive stvari.”

Mera kućne izolacije ne izriče se jedino u dva slučaja.

Dr Zdravko Hlodik, načelnik Kovid ambulante Sombor kaže:

“Osobe koje su preležale kovid ali ne duže od 3 meseca posle bolesti ne idu u karantin, takođe osobe koje su redovno vakcinisane i revakcinisane, a prošlo je 2 nedelje od druge doze, takođe ne idu u karantin jer se smatra da su imunološki zaštićene od kovida. “

Za sve ostale važi mera kućne izolacije u trajanju od 14 dana i to od dana kada je bliski kontakt dobio pozitivan nalaz. Podsećamo na to da su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za kršenje izolacije, predviđene kazne od 50.000 do 150.000 dinara.